Η τιμή του χρυσού έφτασε για πρώτη φορά στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ξεπέρασε, επιτυγχάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ κοντά στα 2.021 δολ., δίνοντας έτσι ένα συμβολικό αλλά και ισχυρό σήμα ότι «κάτι συμβαίνει» στην παγκόσμια αγορά.

Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του Covid-19 αλλά και οι τεράστιες ποσότητες χρήματος που «τυπώνονται» από τις κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν τις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αυξήσει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο και έχουν οδηγήσει την τιμή του 32% υψηλότερα από την αρχή του χρόνου.

Ο χρυσός είναι ένα παραδοσιακό επενδυτικό «καταφύγιο» και σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών οι οποίοι θέλουν να καλυφθούν από ενδεχόμενη πτώση στις αξίες άλλων επενδυτικών αγαθών, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα κ.λπ.

Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική λόγω του «τυπώματος χρήματος» στο οποίο προχωρούν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι τελευταίες δημιουργούν νέο χρήμα με το οποίο αγοράζουν ομόλογα ή άλλους επενδυτικούς τίτλους από την αγορά προκειμένου να τροφοδοτήσουν την τελευταία με ρευστότητα και έτσι να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Το χρήμα αυτό ανακυκλώνεται στην αγορά, δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση για τίτλους κάθε είδους (ομόλογα, μετοχές) και έτσι η τιμή τους ανεβαίνει. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, μάλιστα, αγοράζει και μετοχές και υπολογίζεται ότι κατέχει πλέον το 10-15% των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου ανεβαίνουν σχεδόν αδιάκοπα μετά το σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και συνέχισαν το ράλι μετά τη «βουτιά»που έκαναν φέτος τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Αυτό που επισημαίνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές είναι ότι τελικά αυτή η ζήτηση για επενδυτικούς τίτλους που καταγράφεται δεν είναι «πραγματική» με την έννοια ότι «πίσω» από αυτήν δεν βρίσκονται επενδυτές, αλλά οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα απορροφήσουν την προσφορά.

Αυτός ο κύκλος είναι που ανεβάζει τις τιμές των μετοχών, των ομολόγων και κάθε είδους χαρτιών που είναι υπό διαπραγμάτευση στην παγκόσμια αγορά. 

Δεδομένου ότι το πρόβλημα του Covid-19 δεν φαίνεται να εξαφανίζεται σύντομα, είναι βέβαιο και ότι το τύπωμα χρήματος θα συνεχιστεί, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για επενδυτικά «χαρτιά], εφόσον τουλάχιστον δεν συμβεί κάτι απρόοπτο που θα μπορούσε να διαταράξει αυτόν τον κύκλο.

Υπό αυτό το πρίσμα, όμως, η άνοδος της τιμής του χρυσού αντανακλά και την αβεβαιότητα που διαπερνά όλο αυτό το σύστημα, καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θεμελιωδώς η κατάσταση είναι προβληματική, αφού η συνεχής υποστήριξη των τιμών από τις κεντρικές τράπεζες δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, έστω κι αν ακολουθούν ενσυνείδητα τον κύκλο για να μην χάσουν τις αποδόσεις.

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, προβλέπουν ότι όσο διατηρείται το «τύπωμα» χρήματος, τόσο θα συντηρείται η άνοδος των «χαρτιών» αλλά και του χρυσού.