Ενας τρόπος επίλυσης του διλήμματος της ΕΚΤ για το πως θα μπορέσει να επιβραδύνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της το επόμενο τρίμηνο είναι η επιλογή μιας λύσης την οποία ακολουθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε το QE το 2015. 

Η απουσία ρευστότητας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχει ωθήσει την ΕΚΤ προς μείωση των επαναγορών της, συμπεριλαμβανόμενης και της περιόδου της πανδημίας. Αυτή η τεχνική αναγκαιότητα -η οποία γίνεται προς αποφυγή της κατάκλυσης της αγοράς- μπορεί να βοηθήσει την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο να βρει μια μέση λύση κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της τράπεζας τον Ιούνιο.

Μετά από την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την προσωρινή αύξηση της αγοράς ομολόγων έτσι ώστε οι να παραμείνουν χαμηλές οι αποδόσεις στη ευρωζώνη, αρκετοί ρυθμιστές υποστηρίζουν πως ένα δυναμικό οικονομικό ριμπάουντ από τα lockdowns και μια βελτίωση των πληθωριστικών προβλέψεων θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αλλάξει ρότα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αλλοι, προτιμούν μια πιο προσεκτική αντιμετώπιση, με ορισμένους να αναφέρουν πως μπορούν να επεκτείνουν και το πρόγραμμα των 1,85 τρισ ευρώ.

Και οι δύο πλευρές, πάντως, μπορεί να συμφωνήσουν για την συνέχιση των καλών οικονομικών συνθηκών, ενώ το περασμένο Πάσχα έδειξαν πως οι παροδικές μειώσεις στις επαναγορές παρά την υπόσχεση για αύξησή τους δεν τους ανησυχούν. «Θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για κάτι πιο ελαστικό», ανέφερε ο Γιαν φον Γκέριχ της Nordea Bank Abp. «Επικοινωνιακά, όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, αφού η ανάκαμψη δεν πρόκειται να έχει σταθερές βάσεις μέχρι τη συνάντηση του Ιουνίου».

Ο Φον Γκέριχ υπογραμμίζει και το “παράθυρο” των επτά εβδομάδων μεταξύ μεταξύ της απόφασης της ΕΚΤ και του Αυγούστου, όπου οι αγορές ομολόγων βρίσκονται στο ναδίρ. Αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να συνεχίσει την παρούσα φάση των αγορών τον επόμενο μήνα και να επιτρέψει μια φυσιολογική μείωση μέσα στο καλοκαίρι, αποφασίζοντας για επίσημη μείωση τον Σεπτέμβριο, ανέφερε.

«Η ΕΚΤ θα θελήσει να αποφύγει τις προσδοκίες πως θα συνεχίσει να κάνει το κάτι παραπάνω», ανέφερε η Καταρίνα Ούτερμολ, της Allianz SE, προσθέτοντας πως «αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο ενώ ο πληθωρισμός βελτιώνεται. Η ΕΚΤ θα μπορέσει να μειώσει τις επαναγορές το τρίτο τρίμηνο».

Το εμπόδιο του πληθωρισμού

Το πιο σημαντικό συστατικό της συνάντησης του Ιουνίου θα αποτελέσουν οι ανανεωμένοι υπολογισμοί της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός υποδεικνύει ανάπτυξη των καταναλωτικών τιμών κατά μέσο ετήσιο όρο της τάξης του 1,4% το 2023, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ κοντά στο 2% αλλά υπό αυτού.

Με τις επιχειρηματικές έρευνες να υποδεικνύουν μια αύξηση στις τιμολογικές πιέσεις εν μέσω της αύξησης των αξιών των commodities και των προβλημάτων στις μεταφορές, η υποβόσκουσα κατάσταση έχει εξασθενήσει. Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς έχουν αυξηθεί και οι τράπεζες έχουν συσφίξει τα στάνταρ δανεισμού.

Τα γερμανικά ομόλογα 30ετίας έχουν φτάσει στα υψηλότερα σημεία από το 2019 λόγω των πληθωριστικών φόβων και της υπερβάλλουσας προσφοράς. Τα ιταλικά ομόλογα 10ετίας -ενδεικτικό ρίσκου στην Ευρώπη- επέδειξαν αύξηση 1% για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. 

«Δεν γνωρίζω κατά πόσο η ΕΚΤ θα μπορέσει να μειώσει τις επαναγορές, βάσει του πληθωρισμού και της οικονομικής κατάστασης» ανέφερε ο Νικ Κούνις, της ΑΒΝ Amro Bank. «Ο στόχος τους θα είναι να συνεχίσουν τις αγορές στα ίδια επίπεδα, αλλά μπορεί να μην το θεωρήσουν σημαντικό εάν δεν το καταφέρουν αυτό το καλοκαίρι».

Τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να είναι σε κανονικά επίπεδα, με τους ρυθμιστές να υπολογίζουν πως δεν χρειάζεται η συνέχιση του υψηλού ποσοστού επαναγοράς. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 80,1 δισ ομολόγων τον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουν ολόκληρο το ποσό που είχαν υπολογίζει. Το στέλεχος της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς υπογράμμισε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν υπάρχει λόγος να αναμένει κανείς πως το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα επεκταθεί πέραν του Μαρτίου του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 για την Ελλάδα

Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα ξεκινά το Σχέδιο Ανάκαμψης με δικούς της πόρους

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)