Σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο ενδέχεται να παραμείνει ο πληθωρισμός, όπως είπε σήμερα ο Γιόαχιμ Νάγκελ, στην πρώτη ομιλία που έκανε ως νέος πρόεδρος της Bundesbank.

Μάλιστα, κάλεσε τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σκοπεύει να γίνει ένας από τους πιο συντηρητικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του, Γενς Βάιντμαν.

Κατά τη διάρκεια της 11ετούς θητείας του, ο Γενς Βάιντμαν ήταν συχνά το «αγκάθι» της ΕΚΤ, λόγω των αυστηρών απόψεων που είχε για την πολιτική.

«Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η νομισματική πολιτική να εστιάσει στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», είπε ο Γιόαχιμ Νάγκελ την Τρίτη.

«Για αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερημνεύσουν την εντολή τους στενά», συμπλήρωσε.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε το επίπεδο – ρεκόρ του 5%, ενώ στη Γερμανία τρέχει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα οικονομολόγοι και πολιτικοί να ζητούν μια πιο στενή πολιτική.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ, από την πλευρά του, αναγνωρίζει ότι οι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις σημερινές πιέσεις, ωστόσο χαρακτήρισε τη μεσοπρόθεσμη πολιτική «εξαιρετικά αβέβαιη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις. Ωστόσο, βλέπω έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει αυξημένος για περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Όπς και να ‘χει, η νομισματική πολιτική πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή».

Και τόνισε: «Παρά την όλη αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι σαφές: Αν η σταθερότητα των τιμών το εγγυάται, τότε το ΔΣ θα πρέπει να δράσει και να προσαρμόσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής του».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Ποιες είναι οι πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας το 2022

Το μέλλον της εργασίας: Έρχεται η εβδομάδα των 4 ημερών

Siemens Hellas: Η μερική διάσπαση που «γέννησε» τη Siemens Energy