Ο David Davis, ο Βρετανός υπουργός που είναι υπεύθυνος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ξεκινά τη θητεία του με ένα μειονέκτημα: η χώρα του ποτέ δεν άσκησε δική της εμπορική πολιτική από το 1973 που εισήλθε στην Ε.Ε., ενώ αντίθετα η Ένωση έχει στήσει τη δική της αντίστοιχη πολιτική εδώ και 60 χρόνια.

Ο Davis, ο οποίος αναλαμβάνει για πρώτη φορά κορυφαία κυβερνητική θέση στα 67, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν στρατό Ευρωπαίων πολιτικών και γραφειοκρατών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν διαφορετικά ιδρύματα, ο οποίος παράλληλα διαθέτει πληθώρα τεχνικής βοήθειας, διπλωματικές ικανότητες και πολιτική εμπειρία.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, επίσης, έχουν και το καθήκον να διατηρήσουν ενωμένα τα άλλα 27 κράτη-μέλη, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθούν νέες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία. Με την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η Βρετανία θα πρέπει, παράλληλα, να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη της Ένωσης.
Ας δούμε, όμως, τους σημαντικότερους διαπραγματευτές των Βρυξελλών, που θα κληθούν να τα «βρουν» με τη βρετανική κυβέρνηση.

Didier Seeuws

Didier Seeuws

Βέλγος διπλωμάτης ο οποίος ορίστηκε από τον Ντόναλντ Τουσκ ως ο δικός του «Τσάρος του Brexit». Επειδή δουλειά του Τουσκ είναι να προεδρεύει των Συνόδων των Ευρωπαίων ηγετών, ο Seeuws θα είναι το πρόσωπο που θα δέχεται τις βασικές πολιτικές ερωτήσεις και όχι αυτός που θα καθορίζει την πολιτική.

Ο Seeuws ήταν προσωπάρχης του προκατόχου του Τουσκ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του πρώτου ανθρώπου που ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. Ο Seeuws, ο οποίος όπως ο Βαν Ρομπάι προέρχεται από την Φλάνδρα, είναι γνωστός τους κύκλους των Βρυξελλών για την εξυπνάδα του, την παρατηρητικότητά τους και τη δύναμή του.

Με πολύ καλή γνώση της πολυπλοκότητας του νομικού συστήματος της Ε.Ε. αλλά και των πολιτικών ισορροπιών της, ο Seeuws είναι, επίσης, γνωστό ότι «άντεξε» τα ξενύχτια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και ότι ακόμη μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Κατόρθωσε να κτίσει γέφυρες μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. όταν η Ένωση δημιούργησε το πρόγραμμα διάσωσης προβληματικών κρατών και να δημιουργήσει τους σκληρούς όρους για τα δημοσιονομικά μεγέθη που περιλαμβάνονται στα μνημόνια της Ελλάδας.

Martin Selmayr

Martin Selmayr

Ο Γερμανός προσωπάρχης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει τη φήμη ότι είναι ικανός, φιλόδοξος και αμείλικτος. Εντός Κομισιόν, δεν υπήρξε ποτέ προσωπάρχης του προέδρου της που να έχει τόση δύναμη.

Ο Selmayr έχει ανέβει με ταχύτητα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Σε μία δεκαετία από απλός εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Βουλής του Λουξεμβούργου μετατράπηκε στο δεξί χέρι του προέδρου της Κομισιόν, κατορθώνοντας να «εξολοθρεύσει» όλους τους ανταγωνιστές του. Ορισμένοι διπλωμάτες τονίζουν ότι έχει τόσο απότομο στυλ, ενώ το προσωπικό της Κομισιόν υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρωθεί πολύ μεγάλη δύναμη σε ένα μόνο πρόσωπο, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών είτε να ζητούν μετάθεση είτε ακόμη και να υποβάλλουν παραίτηση.

Ο Selmayr έχει ασχοληθεί με τα πάντα, από τις τοποθετήσεις προσωπικού στην Κομισιόν, έως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για συνεργασία με τις πρωτεύουσες της Ε.Ε. αλλά και την προσφυγική κρίση. Επίσης θα έχει λόγο στο ποιος θα ηγηθεί της «ομάδας δράσης» για το Brexit που θα δημιουργήσει η Κομισιόν, μόλις φυσικά η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Και όπως έχει τονίσει ο Βρετανός διπλωμάτης, Charles Crawford «όποιος επιλέγει αυτόν που θα διαπραγματευτεί επιλέγει και τις πολιτικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης».

Cecilia Malmstroem

Cecilia Malmstroem

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου θα είναι αυτή που θα διαχειριστεί το σημαντικότερο στοιχείο της όλης διαδικασίας. Η Ε.Ε. διαθέτει κοινή εμπορική πολιτική, με την Κομισιόν να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε αυτήν σε σύγκριση με την αντίστοιχη που έχει σε ενέργεια, περιβάλλον και δικαιοσύνη, τομείς στους οποίους η ασκούμενη πολιτική καθορίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Η Malmstroem είναι Σουηδή, ανήκει στο Φιλελεύθερο κόμμα και είναι βετεράνος των Βρυξελλών, αναφορικά με θέματα εμπορίου. Είναι πολύ προσεκτική και χαμηλών τόνων. Έχει διαχειριστεί τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδά, ενώ διευθύνει ένα τμήμα περίπου 700 ατόμων στην Κομισιόν.

Martin Schulz

schulz

Πιθανώς ο ισχυρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φιλόδοξος, δεν μασάει τα λόγια του, πολύγλωσσος, το στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλιστών διαθέτει αρκετά κοινά στοιχεία με τον Selmayr. Γιος φτωχής οικογένειας, από μία πόλη μεταλλωρύχων της Γερμανίας, ο Σουλτς είχε προβλήματα αλκοολισμού όταν ήταν νέος και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας όταν ήταν 20 ετών, αλλά τελικά φαίνεται ότι τον έσωσε η πολιτική.

Ο Σουλτς είναι ένας εξ αυτών που κάλεσαν την Τερέζα Μέι, μόλις σχημάτισε κυβέρνηση, να επιταχύνει τη διαδικασία του Brexit. Αν και το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα έχει καθημερινή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, είναι οργανισμός που θα δώσει το τελικό πράσινο φως για τη συμφωνία.