Πνιγμένος στη δουλειά φαίνεται να είναι τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του τμήματος Global Wealth Management της UBS Group Ίκμπαλ Καν, καθώς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές προκειμένου να αποτρέψει την πιθανή απώλεια κορυφαίων τραπεζιτών και πελατών της Credit Suisse την ώρα που ο ανταγωνισμός, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή γύρω από τον ελβετική τράπεζα.

Ο Καν, πρώην στέλεχος της Credit Suisse, συνομιλεί με τραπεζίτες από το Ντουμπάι έως τη Ντόχα, καθώς προσπαθεί να μη χάσει τα κορυφαία ταλέντα της πληγείσας εταιρείας, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου. Ο Καν συναντήθηκε με διευθυντές στο Χονγκ Κονγκ αυτήν την εβδομάδα και σχεδιάζει να πάει και στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα πάντα με τις ανώνυμες πηγές.

Η προσωπική παρέμβαση του Καν είναι ενδεικτική της αγωνίας της UBS ότι οι αντίπαλοί της θα εκμεταλλευτούν το «δράμα» της Credit Suisse για να αποσπάσουν πολύτιμο προσωπικό και πελάτες προτού ολοκληρωθεί η εξαγορά από την UBS. Τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της Credit Suisse που ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αποτελούσαν το βασικό δέλεαρ για μια συμφωνία που τροφοδοτεί τη φιλοδοξία της UBS να γίνει ο κορυφαίος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο.

Η Deutsche Bank AG, η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co. είναι μεταξύ των τραπεζών που επιδιώκουν να προσθέσουν τόσο ιδιωτικούς όσο και επενδυτικούς τραπεζίτες στο πελατολόγιό τους, με ορισμένες να «παγώνουν» τις προσλήψεις προκειμένου να επωφεληθούν από την κατάσταση της Credit Suisse, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg News.

Ακόμη και πριν από την εσπευσμένα διευθετημένη συμφωνία με την UBS, η Credit Suisse αντιμετώπιζε μια σταθερή έξοδο κορυφαίων ιδιωτικών τραπεζιτών και μια μεγάλη εκροή κεφαλαίων, που έφτασαν τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Ενώ η τράπεζα είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάρτιοότι οι εκροές είχαν επιβραδυνθεί, αυξήθηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, όταν η τράπεζα έλαβε γραμμή ρευστότητας από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας. Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά στο πρακτορείο.

Ο Καν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ασία, πέρασε το μήνυμα ότι οι relationship managers θα πρέπει να παραμείνουν  στην τράπεζα μέχρι να κλείσει η συγχώνευση, επειδή η UBS θα είναι πρόθυμη να προσφέρει κίνητρα και πακέτα αποδοχών στο μέλλον, σύμφωνα με τις πηγές. Τα κίνητρα για να παραμείνουν ανεπίσημα προς το παρόν και αποτελούν μέρος των προσπαθειών της UBS να ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού της Credit Suisse, δήλωσε μία από τις πηγές.

Λίγοι εντός της UBS μπορούν να κρίνουν καλύτερα από τον Καν ποιους τραπεζίτες θα πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει η ελβετική τράπεζα. Πριν μετακινηθεί στη UBS το 2019, ο Καν ήταν επικεφαλή του διεθνούς τμήματος διαχείρισης περιουσίας στην Credit Suisse, με ευθύνη για τις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Η Credit Suisse ανησυχούσε τόσο πολύ για την απώλεια τραπεζιτών και πελατών μετά την αποχώρηση του Καν, ώστε να προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να τον κατασκοπεύσουν. Ο Καν έχει ήδη προσλάβει αρκετούς πρώην συναδέλφους του στη νέα του δουλειά.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΠΑ Υποδομών: Εκτίμηση για απώλειες πάνω από 17.000 νέων συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική μετά το μπλόκο της ΡΑΕ

Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)

«Βαρύς» ο Μάρτιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Χάθηκαν €7 δισ. στον απόηχο των Credit Suisse και Deutsche Bank