Το Josette, ένα γαλλικό εστιατόριο που άνοιξε πέρυσι στο Ντουμπάι, άρχισε φέτος να σερβίρει brunch το βράδυ της Τρίτης. Το Kiza Restaurant and Lounge, ένα παναφρικανικό εστιατόριο στην οικονομική συνοικία, προσφέρει τώρα αυτό που αποκαλεί «inception» brunch τα βράδια της Πέμπτης. Το Lighthouse Restaurant & Bar στις 31 Ιανουαρίου άρχισε να σερβίρει brunch αργά τις Τετάρτες στο υποκατάστημά του στο Ντουμπάι. Και το εστιατόριο Publique με θέμα τις Άλπεις διαφημίζει το «all day every day brunch», με γεύμα τριών πιάτων και ποτά.

Το γεύμα έχει γίνει βασικό συστατικό της σύγχρονης κοινωνικής σκηνής του Ντουμπάι – τουλάχιστον για τους ομογενείς που αποτελούν πάνω από το 90% του πληθυσμού. Προσφέρεται σε πιτσαρίες, εστιατόρια με αστέρια Michelin και οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι, ωστόσο, αυτό που περιμένουν οι άνθρωποι από άλλα μέρη του κόσμου όσον αφορά το πρωινό και το μεσημεριανό τους γεύμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αντί να προσφέρουν μια θεραπεία για τον πονοκέφαλο του Σαββατοκύριακου με αυγά Benedict και Bloody Marys, πρόκειται συνήθως για εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ένα τεράστιο μπουφέ από κουζίνες από όλο τον κόσμο.

«Αν έρθει ένας τουρίστας που είναι πιο εξοικειωμένος με τον στερεοτυπικό ορισμό του brunch, μπορεί να μπερδευτεί γιατί το κάνετε στις 8 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας», λέει ο Ρος Μάθιους-Σμιθ, ιδιοκτήτης του Fibber Magee’s, μιας ιρλανδικής παμπ. «Έχει να κάνει με το να τρελαίνεσαι λίγο, να καταναλώνεις και να γίνεσαι όσο πιο επιεικής μπορείς σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να έχεις την αξία των χρημάτων που έχεις πληρώσει. Δεν έχει να κάνει με την ώρα της ημέρας ή με το τι τρως».

Το τυπικό κόστος για το brunch είναι περίπου 109 δολάρια ανά άτομο για τα αλκοολούχα ποτά του ξενοδοχείου και ίσως επιπλέον 27 με 55 δολάρια για σαμπάνια ή λικέρ υψηλότερης ποιότητας. Μετά την πανδημία, και με γνώμονα τη σπατάλη τροφίμων, ορισμένα εστιατόρια έχουν απομακρυνθεί από το σερβίρισμα σε μπουφέ και προτιμούν το ατελείωτο «a la carte».

Η εκδοχή του brunch στο Ντουμπάι έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ως ένας τρόπος να εξυπηρετηθούν οι ομογενείς που ήθελαν να πιουν πολύ και φτηνά. Για δεκαετίες, το ισλαμικό εμιράτο ήταν ένα μέρος όπου το αλκοόλ ήταν ακριβό και συνήθως σερβιριζόταν μόνο σε επιλεγμένα μπαρ και εστιατόρια ξενοδοχείων. Από τότε η πόλη έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς και αφαίρεσε έναν φόρο 30% στις εισαγωγές αλκοόλ, αν και αυτό δεν έφερε το αποπληθωριστικό αποτέλεσμα που κάποιοι ήλπιζαν.

Με το brunch να αποδεικνύεται τόσο κερδοφόρο, ορισμένα εστιατόρια του Ντουμπάι άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια. Άρχισαν να προσφέρουν «νυχτερινό brunch» – ουσιαστικά το ίδιο αλκοόλ και φαγητό δωρεάν για όλους, αλλά κατά τις βραδινές ώρες. Το βραδινό brunch της Πέμπτης και Παρασκευής έγινε συνηθισμένο.

«Τα εστιατόρια του Ντουμπάι προσφέρουν εδώ και καιρό «θεματικές βραδιές», μια επιλογή all-you-can-eat κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», λέει η Βικτώρια Σολοβίεβα, η οποία ξεκίνησε τον κατάλογο brunch του Ντουμπάι BrunchCrunch.ae το 2019. «Πιθανότατα για λόγους ευκολίας, οι άνθρωποι άρχισαν να το αποκαλούν «βραδινό brunch», κάτι που χρησίμευσε για να επικοινωνηθεί η έννοια στους διαφορετικούς μετανάστες, πολλοί από τους οποίους δεν μιλούν τα αγγλικά ως πρώτη γλώσσα».

Η Σολοβίεβα και οι συνεργάτες της συζήτησαν τι να κάνουν για τα μεσοβδόμαδα ή νυχτερινά brunch. «Από τεχνικής άποψης, δεν θα έπρεπε να αποκαλείτε brunch κάτι που λαμβάνει χώρα το βράδυ», λένε. Αλλά, σκέφτηκαν, «γιατί όχι;»

Το Ντουμπάι έτσι, έφτασε σε ένα σημείο όπου το brunch έχει χάσει σχεδόν κάθε σχέση με την ιστορική προέλευση της λέξης. Η έννοια του brunch αποδίδεται παραδοσιακά στον Γκάι Μπέρινγκερ, έναν Άγγλο, ο οποίος το 1895 πρότεινε τις Κυριακές να σερβίρεται ένα πρωτότυπο γεύμα, το οποίο θα ξεκινούσε στις 12:30 μ.μ. που θα αποτελούνταν από τσάι ή καφέ, φαγητά πρωινού, ψάρι και κρέας.

Τι θα σκεφτόταν ο Μπέρινγκερ για την τελευταία προαγωγή του Josette; Το brunch της Τρίτης διαρκεί από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και κοστίζει 123 δολάρια χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αλκοόλ ή έως 230 δολάρια για το πακέτο με σαμπάνια.

«Θέλουμε να φέρουμε λίγη λάμψη και μοναδικότητα στο DIFC [Dubai International Financial Center] τις καθημερινές, όταν οι άνθρωποι θέλουν να διασκεδάσουν μετά τη δουλειά», λέει η Τζιοβάνα Αλτομάρε, εκπρόσωπος της Orange Hospitality, η οποία διαχειρίζεται το Josette.

Στο Kiza, το «inception brunch» διαρκεί από τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. τις Πέμπτες, με πιάτα εμπνευσμένα από την Αφρική, όπως γαρίδες με σάλτσα γλυκού τσίλι και ριζότο τζόλοφ. Η τιμή του είναι 53 δολάρια για το γεύμα χωρίς αλκοόλ και 80 δολάρια όταν σερβίρεται με ποτά του ξενοδοχείου.

Για να είστε σίγουροι, η πλειονότητα των brunch στο Ντουμπάι εξακολουθεί να πραγματοποιείται τα Σαββατοκύριακα. Το Fibber Magee’s, ωστόσο, κατήργησε το κυριακάτικο brunch του τον περασμένο μήνα, αφού διαπίστωσε ότι οι πελάτες προτιμούσαν μια προσφορά γεύματος 27 δολαρίων που περιλάμβανε ένα παραδοσιακό κυριακάτικο ψητό και μια μπύρα. Η παμπ φιλοξενεί τώρα και βραδινό brunch που ονομάζονται «Thirsty Thursday και Monday Madness».

«Είναι καλή διασκέδαση, αν μπορείς να αψηφήσεις το μεθύσι και να πας στη δουλειά το πρωί της Τρίτης», λέει ο Μάθιους-Σμιθ.

Διαβάστε ακόμη

«The K-Project»: Η βίλα αριστούργημα του Τσίλερ στην Κηφισιά που έγινε co-working space

Απόβαση των ξένων brands (και) τη διετία 2024-2025 (pics)

Μπραντ Πιτ: Η σαμπάνια των Όσκαρ και ο πόλεμος με την Τζολί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ