Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη ίσως μέχρι τώρα εκστρατεία καταστολής από τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκές Ένωσης θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι αμερικανικές Big Tech, γεγονός που θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα νομικών διενέξεων ανάμεσα στις εποπτικές αρχές και την Σίλικον Βάλεϊ.

Σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επισημαίνεται ότι έως τις 6 Σεπτεμβρίου οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να ανακοινώσουν τη λίστα των υπηρεσιών που θα βρεθούν στο στόχαστρο των νέων κανονισμών που έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν τις πιο ισχυρές τεχνολογικές εταιρείες να μονοπωλούν νέες αγορές και κλάδους. Ανάμεσα τους είναι πιθανόν να βρεθούν το Google Search της Alphabet, το App Store της Apple Inc., η πλατφόρμα αγορών της Amazon, αλλά και το Facebook της Meta Platforms.

Θυμίζουμε ότι η ενεργοποίηση της νομοθεσίας του Digital Markets Act (DMA) από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα δημιουργήσει ένα πολύ αυστηρό καθεστώς για τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα θα είναι παράνομο για ορισμένες πλατφόρμες να προτάσσουν τις δικές τους υπηρεσίες αντί των ανταγωνιστών τους. Δεν θα έχουν το δικαίωμα να συνδυάζουν ατομικά στοιχεία πελατών για διαφορετικούς κλάδους υπηρεσιών και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ατομικά στοιχεία που συγκεντρώνουν από τρίτους εμπόρους προκειμένου να τους ανταγωνιστούν. Επίσης θα είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν στους χρήστες να «κατεβάσουν» apps από ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Apple και μέλη της ομάδας της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στις 27 Ιουνίου, η εταιρεία προειδοποίησε για τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των κανόνων και εξέφρασε έντονη ανησυχία για το είδος των υπηρεσιών που θα καλύψει το νέο πλαίσιο και το πως η εμπειρία των χρηστών θα προστατευτεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομική ομάδα της Apple σε ηλεκτρονική της αλληλογραφία κάλεσε τις Βρυξέλλες για νέες συνομιλίες από το Σεπτέμβριο, αναφορικά με την εφαρμογή του DMA.

Επίσης, στα πρακτικά της συνάντησης που έγινε από την ίδια την Βεστάγκερ με τον CEO της Amazon, Άντι Τζάσι, στις 21 Ιουνίου αποτυπώνεται η έντονη ανησυχία της εταιρείας για την πιθανότητα να υπάρξει σύγκρουση με τους κανονισμούς που βγαίνουν από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση των κανονισμών της Γερμανίας στο ψηφιακό πεδίο.

Σημειωτέον πως η Ευρωπαία Επίτροπος είχε συνάντηση και με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, στα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσουν τη συμμόρφωση της εταιρείας του με τους νέους κανόνες.

Η Microsoft από την πλευρά της υποστήριξε ότι η δική της μηχανή αναζήτησης, η Bing, είναι πολύ μικρός ανταγωνιστής της Google, ώστε να είναι αντιμέτωπη με τους ίδους κανόνες. Αντιστοίχως, η Google μπορεί να έχει βάσιμες ερωτήσεις για το πως οι δικές της υπηρεσίες αναζήτησης προσαρμόζονται με τους νέους κανονισμούς, με βάση τα σχόλια του Ευρωπαίου δικηγόρου της εταιρείας προς τις εποπτικές αρχές το Δεκέμβριο.

Με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτή την εβδομάδα, οι εν λόγω πλατφόρμες θα έχουν περιθώριο έξι μήνες να αναμορφώσουν τις υπηρεσίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες ή να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες αμφισβητώντας τις αποφάσεις. Πάντως, αν  κάποιες από αυτές ενδεχομένως αποφασίσουν να… τεστάρουν τα όρια της νομοθεσίας στα δικαστήρια, είναι πιθανόν να μην έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, υποστηρίζει ο Κριστόφ Καρουγκάτι, ειδικός σε ψηφιακά ζητήματα στο think tank Bruegel.

Διαβάστε ακόμα

Τα παραμυθάκια του Stephanos, η μάχη των δισ. στην Αττική Οδό, οι εξαγορές του Θεοδωρόπουλου και το νέο ντέρμπι για τους Πεταλιούς

«Κόκκινα» δάνεια: Σε έναν μήνα έκλεισαν deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Τα funds που… ψηφίζουν Ελλάδα

Jefferies: Παραμένουν ευνοϊκές οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές – στόχοι (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ