Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους εκτινάχθηκε η παραγωγή στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, παρέχοντας πολύτιμες «εφεδρείες» στην Ευρώπη, η οποία δίνει «μάχη» για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου. 

Από τους συνολικά 45 πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται εν λειτουργία σ’ όλη τη χώρα, παρήχθησαν 45.360 MW, όπως έκανε γνωστό ο πάροχος του ηλεκτρικού δικτύου RTE. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Φεβρουαρίου του 2022.  

France's Nuclear Generation Hits Highest Since Last February | Returning French nukes will be key to cutting EU fossil fuels this year

Η εκτίναξη της παραγωγής, ωστόσο, αναμένεται να είναι βραχύβια, καθώς τις επόμενες ημέρες θα εκτελεστούν νέες εργασίες συντήρησης, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση των παραγωγικών δυνατοτήτων των πυρηνικών εργοστασίων. 

Συγκεκριμένα, οκτώ αντιδραστήρες θα τεθούν εκτός συστήματος μέσα στον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο συμπίπτει με τη νέα πτώση της θερμοκρασίας (άρα αύξηση της ζήτησης) και την υποχώρηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Αυτές οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη χρήση άνθρακα και αερίου.   

Ας σημειωθεί ότι η πυρηνική δύναμη της Γαλλίας θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, ιδίως ενόσω οι ρωσικές ροές παραμένουν σχεδόν μηδενικές.   

Στα τέλη του 2022, η γαλλική πυρηνική παραγωγή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, εξαιτίας των μαζικών εργασιών συντήρησης που είχαν αναβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη συνέχεια, όμως, η λειτουργία τους αποκαταστάθηκε, κάτι που οδήγησε σε περιορισμό της εξάρτησης από τον άνθρακα και το αέριο.

Διαβάστε επίσης

Οι προβλέψεις του Μαξίμου και ο «κλώνος», η Οδύσσεια και η αρχηγάρα, ο Κόκκαλης και η «Κλουκίνας» ενώ ο Ηλιόπουλος… μπουκάρει στη MIG

Πώς και γιατί το Ζάναξ έγινε το εθνικό μας αγχολυτικό – Μια ιστορία που έγινε φαινόμενο

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)