Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο, ενισχύοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της άποψης της κεντρικής τράπεζας ότι απαιτείται συνεχής τόνωση της οικονομίας για τη διασφάλιση της σταθερής αύξησης των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η μέτρηση ξεπέρασε την πρόβλεψη των αναλυτών για πληθωρισμό 3,5% και σηματοδοτεί την ταχύτερη αύξηση των τιμών από το 1982. Ο βασικός πληθωρισμός έχει πλέον ξεπεράσει τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας για επτά συνεχείς μήνες, με την ιστορική πτώση του γιεν να ενισχύει την τάση.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο διοικητής Χαρουχίντο Κουρόντα επανέλαβε την άποψή του ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν κατάλληλα, αν και αναγνώρισε ότι η τελευταία αύξηση είναι σημαντική και ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί περαιτέρω.

Αν και οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με την BOJ ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στην Ιαπωνία το επόμενο έτος, εν μέρει ως αποτέλεσμα των κρατικών επιδοτήσεων, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα υποτιμά την υποκείμενη ισχύ των τιμών.

Μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο, ο Κουρόντα υποστήριξε ότι ο τρέχων πληθωρισμός είναι μη βιώσιμος και οφείλεται στο κόστος των εισαγωγών και το ασθενέστερο νόμισμα.

«Πιστεύω ότι η αύξηση των τιμών θα πέσει κάτω από το 2% από το επόμενο οικονομικό έτος και μετά», ανέφερε κατά την ομιλία του.

Διαβάστε ακόμη:

Gijs Schilthuis: Τι φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (πίνακας + tweets)

Ρεύμα: Σε ρόλο «κόφτη» των τιμών οι ΑΠΕ στην Ελλάδα (διάγραμμα)

Intralot Inc: Αναζητείται το κατάλληλο timing για την εισαγωγή στη Wall Street