Ετοιμές για την ανάληψη δράσης εμφανίζονται οι φορείς χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας εξαιτία; της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ηδη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είναι έτοιμος να μειώσει τα επιτόκια με ενδεικτικές τις δηλώσερις που έκανε την περασμένη Παρασκευή ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα «δράσει όπως πρέπει» απέναντι στα αυξανόμενα ρίσκα που προκαλεί ο ιός στην οικονομία.

Η εβδομάδα ετοιμάζεται να ξεκινήσει αύριο στον απόηχο της ανακοίνωσης των δραματικών στοιχείων για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα που υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, ανανεώνοντας τους φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πιθανόν να μην μπορέσει να ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν κι άλλα παρόμοια στοιχεία για κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, δίνοντας μια αίσθηση της ευρύτερης εικόνας που επικρατεί.

Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Bloomberg

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους για την κινεζική οικονομία στο α’ τρίμηνο, με σημαντική μετάδοση τόσο σε Ασία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο δείκτης PMI θα ανακάμψει ελαφρώς τον Μάρτιο, αλλά η ζημιά θα είναι μεγάλη και η υποστήριξη από κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα θα ενισχυθεί, υπό τη μορφή μεγαλύτερης δημοσιονομικής στήριξης, περικοπές στην απαίτηση ελάχιστων αποθεματικών για τις τράπεζες και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Ακολουθεί μια εικόνα του τι αναμένεται για την παγκόσμια οικονομία αυτή την εβδομάδα.

Ασία

Αφού ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την κινεζική βιομηχανική παραγωγή, σήμερα Κυριακή ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας που σημείωσαν αύξηση – ένα στοιχείο που δεν φανερώνει την ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά από τον κορωνοϊό. Αύριο Δευτέρα είναι πιθανό να γίνουν φανερές οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού στις εφοδιαστικές αλυσίδες της περιοχής αφού θα ανακοινωθούν τα στοιχεία PMI.

Tην Τρίτη, οι κεντρικές τράπεζες της Μαλαισίας και της Αυστραλίας συνεδριάζουν και αναμένεται ότι σε αυτή τη φάση θα τηρήσουν στάση αναμονής. Την Τετάρτη η Αυστραλία ανακοινώνει στοιχεία για την παραγωγή δ’ τριμήνου, την Παρασκευή η Ιαπωνία ανακοινώνει τα στοιχεία για το εργατικό κόστος και το Σάββατο η Κίνα ανακοινώνει τα στοιχεία για το εμπόριο.

ΗΠΑ

Θα είναι μια γεμάτη εβδομάδακαθώς οικονομολόγοι της Fed θα μιλήσουν σε συνεδράιση στη Νέα Υόρκη, ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για την απασχόληση μηνός Φεβρουαρίου, που θα αποτυπώσουν τη δύναμη της αγοράς εργασίας πριν τη μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή ανακοινώνονται τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Ιανουάρίου που αναμένεται να δείξουν έλλειμμα 47 δισ. δολ.

Ευρώπη

Στην κορυφή της συζήτησης παραμένει το αν ο ιός θα βυθίσει σε ύφεση πολλές ευρωπαικές χώρες.

Ο ΟΟΣΑ τη Δευτέρα θα έχει την ευκαιρία να το εκτιμήσει αυτό στο οικονομικό του outlook που αναθεωρείται για πρώτη φορά απο τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έρευνες για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρώπη, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνονται οι δείκτες για τον κλάδο υπηρεσιών. Μια μέρα νωρίτερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για πληθωρισμό και ανεργία.

Την Τετάρτη η Ιταλία (η χώρα που επλήγη πιο βαριά στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό) ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, ενώ μια μέρα νωρίτερα η Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία πληθωρισμού που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 12,7%, σπρώχνοντας τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.