Στο ναδίρ υποχώρησε η τουρκική λίρα  την Πέμπτη, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αιφνιδιάζει ξανά μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 12% από 13% την Πέμπτη. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν είχε προβλέψει καμία αλλαγή μετά και  αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας τον Αύγουστο τπου έβαλε τέλος σε μία περίοδο επτά μηνών με αμετάβλητα επιτόκια και παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve έχει αυξήσει την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Η λίρα υποχώρησε έως και 0,2% και διαμορφώθηκε στα 18,3737 ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 80% τον Αύγουστο. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% στις 18 Αυγούστου, μια κίνηση που δεν αναμενόταν από κανέναν από τους 21 αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Για τους οικονομολόγους όπως ο Ενρίκ Γκούλμπεργκ της Coex Partners, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την ώρα που όλες οι άλλες τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις «θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενη ακόμη και για την τουρκική κεντρική τράπεζα».

Η λίρα υποχώρησε κατά περίπου 28% φέτος. Πρόκειται για το δεύτερο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής.

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη από την ενεργειακή κρίση

Φρούτα και λαχανικά, τα επόμενα «θύματα» της ενεργειακής κρίσης

Attica-ANEK: Έως τον Μάιο η έγκριση του deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού