αρνητικά επιτόκια μπορεί να αποτελούν φόβο και τρόμο πολλών τραπεζιτών, αλλά αποτελούν το στάνταρ στη Δανία. Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου δείχνουν πως οι μεγαλύτερες τράπεζες της Δανίας έχουν ξεκινήσει τις χρεώσεις για καταθέσεις που ξεπερνούν τα $16.000. Η Κάρεν Φρόσιγκ, CEO της Sydbank A/S ανέφερε πως η τραπεζική βιομηχανία της Δανίας κατάφερε να κάνει κάτι που οι περισσότεροι φοβούνται, μέρος της κανονικότητας.

Η Δανία έχει αρνητικά επιτόκια για περισσότερο καιρό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά από την συγκεκριμένη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2012 για την προάσπιση της ισοτιμίας του κρόνε έναντι του ευρώ. Αρχικά οι τράπεζες είχαν φοβηθεί αντιδράσεις από τους καταναλωτές, αλλά η σιγά-σιγά οι φόβοι εξανεμίστηκαν. Μέχρι το 2015 μερικές τράπεζες είχαν ξεκινήσει να χρεώνουν τους πελάτες τους. Τώρα, όλες οι μεγάλες δανέζικες τράπεζες επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια σε λογαριασμούς.

Ο Μόρτεν Σπάνγκε, επικεφαλής σύμβουλος νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναφέρει πως η κίνηση αυτή σκοπεύει στη βελτίωση της νομισματικής πολιτικής του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Η Φρόσιγκ αναφέρει πως τα αρνητικά επιτόκια έχουν και την καλή πλευρά τους. Οι δανοί μπορεί να χρεώνονται, αλλά συνάμα απολαμβάνουν και τα χαμηλότερα στεγαστικά δάνεια του κόσμου. 

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο πως η επίδραση του αρνητικού επιτοκίου στα νοικοκυριά παραμένει αμελητέα. Ο Στεφάν Γκέρλαχ, στέλεχος της EFG Bank στη Ζυρίχη και μέλος του SNB Observatory υπογράμμισε πως υπάρχει ακόμη ανησυχία πως το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης και της Ελβετίας δεν νιώθουν την επίδραση αυτού του αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις τους στις κεντρικές τράπεζες επειδή υπάρχουν βαθμίδες. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Δανίας Λαρς Ρόντε αρνήθηκε να θεσπίσει παρόμοιo σύστημα βαθμίδων στην οικονομία της Δανίας το 2019, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα πλήξει τα έσοδα της κυβέρνησης.

Δεν επιβάλλουν τέτοιες χρεώσεις όλες οι τράπεζες της Δανίας, πάντως. Η Danske Bank η οποία πρόσφατα συγκλονίστηκε από σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος αλλά και οι Nykredit και Nordea επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια μόνο σε υψηλότερες καταθέσεις σε σχέση με τα $16.000 των υπολοίπων. Παρόλα αυτά, και πέραν των προειδοποιήσεων του κυβερνητικού στελέχους Σάιμον Κόλερουπ για την αποφυγή μείωσης του πλαφόν των $16.000 που θα καταλήξει να πλήττει τους απλούς πολίτες, πολλές τράπεζες όπως η Jyske Bank A/S μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστολές Μαρτίου: Οι 4 προϋποθέσεις που «κόβουν» 50.000 επιχειρήσεις (vid)

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «χρυσή» ρακέτα – Έσοδα εκατομμυρίων από έπαθλα και επιχειρηματικές συμφωνίες

Κολοσσιαίες απώλειες: Οι τεχνολογικές του Nasdaq «έχασαν» $1,6 τρισ. σε τρεις εβδομάδες