Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως δείχνει «σημάδια ζωής» στις αρχές του 2023, καταγράφοντας μεγαλύτερα κέρδη από άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και ο χρυσός.

Ο δείκτης MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 7% αυτόν το μήνα, ξεπερνώντας την αντίστοιχη του 2% στις μετοχές, του 1% στην αγορά ομολόγων και του 3% στην αγορά χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν αφού οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να περιορίσουν την αύξηση των επιτοκίων τους λόγω της μείωσης του πληθωρισμού.

«Ο “ασθενής” έχει σφυγμό. Δεν έχει πεθάνει ακόμα», τόνισε ο αναλυτής της IG Australia, Τόνι Σίκαμορ, αναφερόμενος στις έξι συνεχόμενες ημέρες αύξησης της τιμής του bitcoin, προσθέτοντας πως «το μομέντουμ της πώλησης κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως έχει τελειώσει και έχει δημιουργηθεί ένα καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ορισμένα από τα κέρδη αυτά δεν αφορούν το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, bitcoin. Το solana το οποίο είχε καταγράψει μείωση λόγω της κατάρρευσης της FTX έχει ανακάμψει κατά 60%. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ethereum έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% από τις αρχές του μήνα.

Παράλληλα, η αναβάθμιση του blockchain του ethereum ενδέχεται να ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και θα επιτρέψει στους χρήστες να αποσύρουν Ether τα οποία είχαν «κλειδώσει» έτσι ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία του όλου δικτύου. Η όλη αυτή στρατηγική έχει ονομασία «staking tokens» και προσφέρει κέρδη στους επενδυτές.

Σημειωτέον πως τόσο η αξία του bitcoin όσο και o δείκτης MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index κατέγραψε μείωση άνω του 60% το 2022, λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αλλά και του «ντόμινο» χρεοκοπιών εταιρειών όπως η FTX.

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα «πατάει γκάζι» στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου – Η παρουσία της στην Ελλάδα

Σε 23 μέρες τέλος και το ρωσικό ντίζελ – Από πού θα το προμηθεύεται η Ευρώπη (πίνακες)

Apple: Γιατί μειώθηκε η αμοιβή του Τιμ Κουκ