Η νέα άνοδος αμερικανικού νομίσματος ωθεί τα ασιατικά νομίσματα σε χαμηλά πολλών μηνών, ενώ αναγκάζει τις αρχές σε Ιαπωνία και Κίνα να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Η Ιαπωνία έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την ταχεία πτώση του γεν την Τετάρτη, με κορυφαίο αξιωματούχο να λέει ότι το κράτος είναι έτοιμο να αναλάβει δράση εν μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά.

Λίγο αργότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφερε την πιο ισχυρή καθοδήγηση που έχει καταγραφεί με την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς του γουάν, καθώς το νόμισμα αποδυναμώθηκε σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2007.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πείθουν ορισμένους επενδυτές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας το δολάριο σε άλμα και τον δείκτη των ασιατικών νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην περιοχή, οι οποίοι ξόδεψαν πέρυσι τα συναλλαγματικά αποθέματά τους για να στηρίξουν τα τοπικά νομίσματα, επιστρέφουν στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσουν τους κερδοσκόπους, σημειώνει το πρακτορείο.

Η δεινή οικονομική προοπτική της Κίνας επιβαρύνει επίσης το κλίμα για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Το γεν και το γουάν είναι από τα ασιατικά νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Ενώ η Ιαπωνία σταμάτησε να χρησιμοποιεί πιο επιθετικά εργαλεία για να υποστηρίξει το νόμισμά της, η Κίνα ήδη προσπάθησε να ενισχύσει το γουάν ζητώντας από τις κρατικές τράπεζες να πουλήσουν δολάρια.

Παρόμοια μέτρα άμυνας νομισμάτων υπάρχουν και αλλού στην Ασία. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ταϊβάν μειώθηκαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η νομισματική αρχή παρενέβη στην αγορά. Και στην Ταϊλάνδη, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι οι γρήγορες κινήσεις στα μπατ θα προκαλέσουν παρέμβαση.

Παρόλα αυτά, ο σκεπτικισμός παραμένει σχετικά με το κατά πόσο τα μέτρα αυτά μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι, ελλείψει μιας λιγότερο επιθετικής Fed ή μιας ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας. Η Morgan Stanley «βλέπει» πτώση για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τους αναλυτές της να υποχτηρίζουν ότι τα ασιατικά θα είναι εκτεθειμένα σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας.

“Η άμεση επίπτωση από την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ είναι ότι θα εμποδίσει τις περισσότερες ασιατικές κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους, φοβούμενες επιδείνωση της νομισματικής αδυναμίας», δήλωσε ο Alvin T. Tan, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών στην RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση στο ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο – Στο 2,7% η ετήσια ανάπτυξη (γραφήματα)

Στο σφυρί ακίνητα της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value

Πετρέλαιο: Δοκιμάζει τα υψηλά του Νοεμβρίου – Σενάριο για πάνω από $100 δολ. το βαρέλι για το brent

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ