Σηκώνει «κεφάλι» και πάλι η ελληνική οικονομία που, παρά την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, στα μέσα της χρονιάς φέτος επέστρεψε στα μεγέθη στα οποία βρισκόταν στα μέσα του το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στα Μνημόνια.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου (δηλαδή χωρίς να συνυπολογίζεται ο τρέχων πληθωρισμός) το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο β΄τρίμηνο του 2023 σημείωσε αύξηση 2,7% σε ετήσια βάση και 1,3% σε τριμηνιαία βάση.

Το μέγεθος της ελληνικής Οικονομίας αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δωδεκαετίας, σηματοδοτώντας και την νέα αφετηρία της νέας κυβέρνησης.

Με βάση την επίδοση αυτή, το α΄ εξάμηνο της χρονιάς καταγράφηκε αύξηση 2,37%, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν και η ετήσια πρόβλεψη για φέτος στον Προϋπολογισμό (2,3%).

Καθώς όμως τα «δυνατά» τρίμηνα της χρονιάς είναι τα επόμενα (και ιδίως το 3ο τρίμηνο που περιλαμβάνει και την ώθηση από τον Τουρισμό) ανοίγει «παράθυρο» και για ενδεχόμενο αναθεώρηση των προβλέψεων για ακόμα υψηλότερη ανάπτυξη.

Οι παράγοντες που ώθησαν την οικονομία κατά το β΄τρίμηνο ήταν:

·         Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.

·         Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022!

·         Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, αλλά οι εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός) αυξήθηκαν κατά 1,3%.

·         Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν οριακή αύξηση, κατά μόλις 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% (λόγω πτώσεως και των τιμών φυσικού αερίου) αλλά οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1% -εξέλιξη που δείχνει και αύξηση ταξιδίων των Ελλήνων σε άλλες χώρες.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή εν σχέσει με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, το β΄τρίμηνο καταγράφεται αύξηση κατά 1,3%

Καθώς πάντως πρόκειται για «προσωρινά» στοιχεία, από την ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων.

Διαβάστε ακόμη

AEGEAN: Το 2023 «πετάει» με ρυθμούς πάνω κι από το 2019 – Το επόμενο βήμα με την Emirates

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με τα δισ. της Αττικής Οδού, ο Φιντάν… ανησυχεί για τον Βαρουφάκη, το δάνειο για το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα των 14 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ