(last update 13.20) Συγγνώμη από τους μετόχους ζήτησε ο επικεφαλής της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, στον απόηχο της κατάρρευσης της ιστορικής τράπεζας και της εξαγοράς από την UBS.

«Αποτύχαμε να απορροφήσουμε τον αντίκτυπο των δικαστικών σκανδάλων και να “αντικρούσουμε” τα αρνητικά πρωτοσέλιδα με θετικά δεδομένα» δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η δημόσια συγγνώμη του Λίμαν επήλθε εν μέσω των έντονων αντιδράσεων των μετόχων για την εξαγορά της Credit Suisse από τη μέχρι πρότινος ανταγωνίστρια UBS, βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια πορεία της εμβληματικής τράπεζας (ιδρύθηκε πριν 167 χρόνια).

Η εξαγορά των 3 δισ. φράγκων, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτέλεσε «αναγκαίο κακό», προκειμένου να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης και στις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης.

Η Credit Suisse, από τα τέλη του 2022, προσπαθούσε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρουσιάζοντας τον Νοέμβριο ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Τελικά, τα «απόνερα» από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank έφθασαν και στη Γηραιά Ήπειρο, βάζοντα πρόωρος τέλος στις προσπάθειες ανασυγκρότησης και «πνίγοντας» την εύθραυστη ελβετική τράπεζα.

Το deal εξαγοράς, το οποίο έκλεισε πριν λίγες ημέρες, έλαβε χώρα, παρακάμπτοντας τους μετόχους τόσο της Credit Suisse όσο και της UBS, κάτι που αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της συμφωνίας.

«Θέλαμε να βάλουμε όλη μας την ενέργεια και όλες μας τις προσπάθειες για να “γυρίσουμε” την κατάσταση. Με πόνεσε προσωπικά που δεν είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε. Είμαι πραγματικά στεναχωρημένος» δήλωσε ο Άξελ Λίμαν, επαναλαμβάνοντας τη συγγνώμη του.

Εξαπατημένοι νιώθουν οι μέτοχοι

Η γενική συνέλευση, η οποία διεξήχθη το πρωί στο γήπεδο χόκεϊ της Ζυρίχης, αποτέλεσε την πρώτη ευκαιρία για τους μετόχους, ώστε να έρθουν κατ’ ιδίαν αντιμέτωποι με την τρέχουσα διοίκηση, καθώς όλες οι προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν λάβει χώρα εξ αποστάσεως.

Και φυσικά, εξέφρασαν τα παράπονά τους.

O Βινσέντ Κάουφμαν, επικεφαλής της Ethos και μέτοχος της Credit Suisse, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της διοίκησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι μπορούν να «επιτεθούν» στη συμφωνία εξαγοράς. Αναγνώρισε, πάντως, ότι οι πιθανότητες είναι μικρές.   

«Είναι καθήκον σας στην πραγματικότητα -ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου- να αναγνωρίσετε την ευθύνη που έχετε για όλη αυτή την καταστροφή. Έχουμε πολλές ερωτήσεις που έχουμε στείλει στο διοικητικό συμβούλιο και περιμένουμε απάντηση» τόνισε, μεταξύ άλλων. 

Και συνέχισε: «Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα και με βάση ποιες ημερομηνίες συμφωνήθηκε η συγχώνευση; Υπήρξε γνωμοδότηση; Πώς το διοικητικό συμβούλιο διασφάλισε το όριο της ζημιάς για τους μετόχους;» 

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Γκουίντο Ροθλισμπέργκερ. «Τα τελευταία 15 χρόνια οι πολιτικοί προϊστάμενοι “κοιμούνται”. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρακολουθεί καλύτερα τα τεκταινόμενα και να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι κανόνες». 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην παράκαμψη των μετόχων από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. «Νομίζω ότι ήταν εφικτό να έχουμε συμφωνία, χωρίς να υπάρξει αυτό το έκτακτο διάταγμα. Έπρεπε να διεξαχθεί γενική συνέλευση. Αισθάνομαι ότι με εξαπάτησαν».

Διαβάστε ακόμα

Η στρατηγική Μητσοτάκη για μετά τις εκλογές, οι μνηστήρες του λιμένος Ηρακλείου, τα ακίνητα του Μαύρου και μια οφειλή περίπου 100 εκατ. ευρώ

Ο «γάμος» Ζαγόρι – Green Cola και η προσπάθεια δημιουργίας διεθνούς προφίλ

Πασχαλινό «δώρο» από το ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση