O Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο πως δρα όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστής και αντίπαλος αντί για συνεργάτης.

Στην ομιλία του στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Σολτς παρουσίασε τις βλέψεις του για ένα αναδιαρθρωμένο και μεγεθυμένο ευρωπαϊκό μπλοκ το οποίο θα φέρει κοινή άποψη και θα απαντά ενωμένο ενάντια σε οποιαδήποτε προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με την Κίνα.

«Η σχέση μας με την Κίνα χαρακτηρίζεται ως συνεργάτης, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Παρ’ όλα αυτά, ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα εκ μέρους της Κίνας έχουν αυξηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει τις εξελίξεις αυτές και πράττει αναλόγως», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ηγέτης.

Ο Σολτς υπογράμμισε, παράλληλα, πως συμφωνεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσον αφορά το γεγονός πως η Ένωση των 27 χωρών δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση και απότομη απαγκίστρωση από την Κίνα, αλλά σε «έξυπνη μείωση της έκθεσής της στη χώρα».

Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να προσεγγίσει και χώρες του λεγόμενου και «παγκόσμιου Νότου» και να προσφέρει νέες ευκαιρίες συνεργασίας και εμπορικές συμφωνίες σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες θα καταλήξουν να αντισταθμίζουν τις όποιες απώλειες από την έλλειψη συνεργασίας με την Κίνα.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα είναι η σημαντικότερη εμπορική συνεργάτης της Γερμανίας και οποιαδήποτε «απογαλακτισμός» από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα προκαλέσει προβλήματα για την ευρωπαϊκή χώρα.

Παράλληλα, οι διπλωματικές εντάσεις της Δύσης έχουν αυξηθεί λόγω της επιθετικής ρητορικής του Πεκίνου ενάντια της Ταϊβάν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ήδη εκθέσει τη γερμανική εξάρτηση στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Καγκελαρία προσπαθεί, πια, να αποφύγει τη δημιουργία παρόμοιων προβλημάτων μετά την απαγκίστρωσή της από την τεχνολογία και τις πρώτες ύλες της Κίνας.

Ο διπλωματικός βραχίονας της ΕΕ, δη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), μελετά νέους τρόπους και νέες στρατηγικές για την απομάκρυνση της Ένωσης από την κινεζική αγορά.

Εκτός αυτού, ο Σολτς επανέλαβε και τις εκκλήσεις του για αναδιαμόρφωση του τρόπου λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. όσον αφορά τόσο την εξωτερική πολιτική όσο και τους φόρους μέσω πλειοψηφίας και όχι ομοφωνίας. Παράλληλα, υπογράμμισε και την αναγκαιότητα της συμπερίληψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση μετά από δύο, σχεδόν, δεκαετίες αναμονής. 

Διαβάστε ακόμα:

Φυσικό αέριο: Βουτιά 50% από τις αρχές του έτους – Σε χαμηλό 2 ετών η τιμή των συμβολαίων TTF

Γερμανία: Παραγγελία «μαμούθ» για Leopard – Αντικαθιστά τα άρματα μάχης που έστειλε στην Ουκρανία

Συμμορία έβγαζε πλαστά διπλώματα σε πιλότους: H ταρίφα των €25.000 και οι κρυφές κάμερες (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ