Η επενδυτική εταιρεία του Τζορτζ Σόρος μείωσε τις τοποθετήσεις της σε μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας πριν την πτώση τους τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Soros Fund Management μείωσε τις τοποθετήσεις της στο Invesco QQQ Trust, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που ακολουθεί τον δείκτη Nasdaq 100 (ο οποίος περιλαμβάνει τις 102 μεγαλύτερες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες). Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επικαλείται το Bloomberg, η Soros Fund Management είχε τοποθετήσεις στο ETF αξίας 356,2 εκατ. δολαρίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου τις οποίες περιόρισε δραστικά στα 9,4 εκατ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου. Από τις αρχές του χρόνου το Invesco QQQ σημειώνει απώλειες κατά 11,1%.

Επιπλέον, το ενημερωτικό δελτίο αποκάλυψε ότι η επενδυτική εταιρεία του Σόρος έχει τοποθετήσεις αξίας άνω των 2 εκατ. δολαρίων στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive Inc. (η οποία εισήχθη στο χρηματιστηριο τον Νοέμβριο) και απέκτησε  μερίδιο αξίας 13,3 εκατ. δολαρίων στην Peloton Interactive Inc. Αντίθετα μείωσε τις τοποθετήσεις της σε μετοχές της Amazon.com Inc. και Alphabet Inc.

Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της Soros Fund Management στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο κατά 1,2 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκε στα 6,5 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στο μερίδιο που κατέχει η Soros Fund Management στην Cerner Corp, τον πάροχο τεχνολογικών λύσεων για τον χώρο της υγείας. Οι μετοχές Cerner Corp. σημείωσαν άλμα κατά 31% το τέταρτο τρίμηνο, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της από την Oracle Corp. έναντι 28,3 δισ. δολαρίων.

Η επενδυτική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 28 δισ. δολαρίων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επενδυτική εταιρεία του Σόρος φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις κινήσεις των δεικτών αποφεύγοντας τα μικρά ή μεγαλύτερα sell off. Τον Ιούλιο ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index, ο οποίος παρακολουθεί 98 κινέζικες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε «βουτιά» 22% ως αποτέλεσμα των περιορισμών που επέβαλε η Κίνα στη συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών.

Η επενδυτική εταιρεία του Σόρος είχε προλάβει να αποχωρήσει εγκαίρως από τις συμμετοχές της σε σειρά εταιρειών όπως η Baidu Inc., η Vipshop Holdings Ltd., η Tencent Music Entertainment Group και η IQiyi Inc. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις συμμετοχές αυτές η Soros Fund Management τις είχε αποκτήσει μόλις λίγους μήνες πριν, από την Archegos Capital Management το family office του Μπιλ Χουανγκ που κατέρρευσε τον Μάρτιο προκαλώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων άνω των 30 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Μαρκ Μπαρνέτ (Πρόεδρος Mastercard Europe): Ο μετασχηματισμός του κολοσσού των συναλλαγών

Καλλιόπη Ευσταθίου – Trinity Group: Από τη ναυτιλία, στον τουρισμό και τη διοργάνωση συνεδρίων

Αγορές: Fed και Ουκρανία φέρνουν ισχυρές αναταράξεις τις επόμενες μέρες (upd)