Ολοένα και πιο θερμοί στην ιδέα υιοθέτησης του ευρώ δηλώνουν οι Σουηδοί, οι οποίοι βλέπουν το εγχώριο νόμισμα –κορόνα– να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Statistics Sweden, το 30,6% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους του 2010-2012.

Πάντως, το 50,5% παραμένει υπέρ της διατήρησης της κορόνας.

Η διαχρονική εξέλιξη του ποσοστού στήριξης στο ευρώ

Ας σημειωθεί ότι η σκανδιναβική χώρα, παρότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ.

Η σταθερή υποχώρηση της αξίας του σουηδικού νομίσματος (11,6 κορόνες/ευρώ) έχει καταστήσει πιο ακριβά όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός το οποίο «εξουδετερώνει» τα όποια οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών.

Παρά την σταθερή άνοδο της υποστήριξης του ευρώ, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια πιθανή ένταξη στη νομισματική ένωση.

Σήμερα, στην εθνική Βουλή, μόνο ένα κόμμα τάσσεται υπέρ του ευρώ. Ο λόγος για τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι συμμετέχουν ως οι μικρότεροι εταίροι στην τρικομματική κυβέρνηση της χώρας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρας, η Φινλανδία είναι η μοναδική, η οποία έχει υιοθετήσει το ευρώ, ενώ η Δανία έχει το ίδιο status με τη Σουηδία.

Το 2003, σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, οι Σουηδοί είχαν απορρίψει την ιδέα ένταξης στο ευρώ. Μια άποψη που ενισχύθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Σήμερα, η κορόνα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2023, πλησιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (σε σχέση με το ευρώ).

Διαβάστε ακόμα

Το Aγιον Oρος, η αλήθεια για τον τουρισμό, η μεταγραφή της Ιντρακάτ και η βίλα Νάτση στο Ελληνικό

J.P. Morgan: Επενδυτική βαθμίδα μέχρι τέλος του έτους – Εγγύηση η ΝΔ για συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις

Επενδυτικό comeback ετοιμάζει ο Τζον Κουδούνης με «κλειδί» τον Αντετοκούνμπο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ