Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, ανοίγει το δρόμο για μια νέα κυβέρνηση και το αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογές υποδηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να πετύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan.

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μετά τις 22 Μαΐου λόγω της ισχυρής επίδοσης της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η J.P. Morgan διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα μεσοπρόθεσμα αλλά στις παρούσες αποτιμήσεις είναι ουδέτερη και δεν προτείνει αγορές. Αν και προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται με «στενότερα» spreads από την Ιταλία, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, του σταθερού πολιτικού τοπίου αλλά και της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023, η αγορά ήδη τιμολογεί την πιθανή αναβάθμιση.

Δεν εκτιμά ως «ελκυστική» μια αυξημένη θέση (overweight) στα ελληνικά ομόλογα τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς διαπραγματεύονται τώρα χαμηλότερα από αυτά της Ιταλίας και στα ίδια επίπεδα ή χαμηλότερα από της Κύπρου. Θα προτείνει όμως νέες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα σε οποιαδήποτε διεύρυνση των spreads. Από την άλλη όμως, για τους επενδυτές που επιθυμούν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά ομόλογα, προτείνει τα ομόλογα 8 ετών και 10 ετών που είναι «ελκυστικά», εξηγεί η  J.P. Morgan.

Τι βλέπει για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα

«Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη τετραετία στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μας, μια δεύτερη εντολή και κυβέρνηση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία με τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας», εξηγεί η J.P Morgan.

«Η δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επίσης υψηλή πιθανότητα η χώρα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η Fitch Ratings θα είναι η πρώτη που θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τις εκλογές και είχε αναβαθμίσει ήδη φέτος την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου από ΒΒ σε ΒΒ+. Βλέπουμε χαμηλή πιθανότητα η Fitch Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- κατά την αναθεώρηση της 9ης Ιουνίου, καθώς πιστεύουμε ότι θα περιμένει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου και το αποτέλεσμα τους αλλά και τη μελλοντική ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής πριν την αξιολόγηση. Βλέπουμε όμως υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τη S&P στις 20 Οκτωβρίου αλλά και τη Fitch Ratings στην επόμενη της αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων – Σε καλή θέση η Ελλάδα (διάγραμμα)

Το Aγιον Oρος, η αλήθεια για τον τουρισμό, η μεταγραφή της Ιντρακάτ και η βίλα Νάτση στο Ελληνικό

Χρέη στους Δήμους: «Στενεύουν» τα χρονικά περιθώρια για ρύθμιση με έως 72 δόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ