Με τη ραγδαία αύξηση παραιτήσεων των εργαζομένων στον τομέα Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπη η Σουηδία και ενώ στην χώρα δεν έχει καταγραφεί ακόμα ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Sineva Ribeiro, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, χαρακτηρίζει την κατάσταση «τρομακτική». Ακόμα και πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, υπήρχε «έλλειψη ειδικευμένων νοσηλευτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ICU)», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Αυτήν την εβδομάδα, η πληρότητα στις κλίνες εντατικής θεραπείας της Στοκχόλμης έφτασε το 99%, προκαλώντας τον πανικό και τις επείγουσες κλήσεις για εξωτερική βοήθεια. Ακόμα όμως και να υπήρχαν περισσότερα διαθέσιμα κρεβάτια στις μονάδες ΜΕΘ, η μεγαλύτερη ανησυχία πλέον είναι εάν η Σουηδία διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων για τον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα για τις ΜΕΘ.

Η Ribeiro, δηλώνει ότι ήδη από τον Μάιο, τα μέλη της Ένωσης «προειδοποίησαν για μια αφόρητη κατάσταση». Πλέον διαθέτουμε λιγότερα άτομα με τα απαραίτητα προσόντα από ότι είχαμε την άνοιξη, «γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την προσπάθεια αύξησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», πρόσθεσε.

Όλο και περισσότερο οι επαγγελματίες της Υγείας βιώνουν τέτοια απελπισία που βλέπουν την παραίτηση τους ως τη μόνη διέξοδο, είπε η Ribeiro. Μια έρευνα από τον τηλεοπτικό οργανισμό TV4 έδειξε ότι στις 13 από τις 21 περιοχές της Σουηδίας, οι παραιτήσεις του προπσωπικού στον χώρο της Υγείας αυξάνονται με ρυθμό έως και 500 τον μήνα σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν από ένα χρόνο.

Ο στρατός και οι γείτονες

Η δήμαρχος της Στοκχόλμης αναγνωρίζει την καταπόνηση των επαγγελματιών Υγείας και την ανάγκη ενίσχυσής τους με επιπλέον προσωπικό. Όπως είπε η Irene Svenonius σε συνέντευξή της την Παρασκευή, «Υπάρχει κόπωση. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσελκύσουμε περισσότερα άτομα».

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο το από πού θα προέλθουν τα περισσότερα άτομα. Η Στοκχόλμη ζήτησε επιπλέον προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά δεν είναι σαφές αν ο στρατός έχει τους πόρους να βοηθήσει. Η Σουηδία, η οποία ακολούθησε τον δικό της δρόμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς να επιβάλλει lockdown και αυστηρά περιοριστικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθεί στους σκανδιναβικούς γείτονές της για βοήθεια.

«Δεν έχουμε το προσωπικό για να λειτουργήσουμε», δηλώσνει η Ribeiro, χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγουμένου» την τρέχουσα υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως δήλωσε η Ribeiro για πολλούς νοσηλευτές η παραίτηση είναι ο μόνος τρόπος για μπορέσουν να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν από την εξάντληση. Ωστόσο, κάποιοι, όπως η Sara Nordin, πρώην βοηθός νοσοκόμας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, είπε στο Bloomberg ότι παραιτήθηκε επειδή δεν μπορούσε να καλύψει το βασικό κόστος ζωής με τον μισθό των 33.600 δολαρίων που έπαιρνε τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: 

«Λίφτινγκ» στον Ηρακλή ετοιμάζουν κυβέρνηση και τράπεζες

Ενοίκια: Πώς ενοικιαστές εξαπατούν ιδιοκτήτες – «Κούρεμα» για μη δικαιούχους

Η περιουσία του CEO της Airbnb εκτινάχθηκε στα $11,4 δισ. μετά την ΙΡΟ