Ύφεση κατέγραψε η οικονομία στη Σουηδία το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα αποθέματα μειώθηκαν και τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους εν μέσω αύξησης του κόστους δανεισμού και αύξησης των τιμών.

Το προσαρμοσμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Τετάρτη. Μια αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα είχε υποδείξει στασιμότητα στο τρίμηνο. Η πτώση σηματοδοτεί το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης μετά από μείωση 0,8% το δεύτερο τρίμηνο.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών και του κόστους δανεισμού επιβαρύνει σημαντικά τη σουηδική οικονομία, καθώς τα νοικοκυριά αναγκάζονται να μειώσουν τις δαπάνες τους και η κατασκευή κατοικιών έχει καταρρεύσει. Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι αναμένουν πλέον ότι η μεγαλύτερη σκανδιναβική χώρα θα δει την παραγωγή της να συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα έτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Σουηδία θα είναι το μόνο κράτος μέλος που θα δει την παραγωγή του να μειώνεται το επόμενο έτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει μια αδύναμη εξέλιξη στη σουηδική οικονομία», ανέφεραν οι αναλυτές της Swedbank AB, Pernilla Johansson και Maria Wallin Fredholm, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Μια εξέλιξη που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Επισήμαναν ότι η αρνητική συμβολή της κατανάλωσης των νοικοκυριών για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο αντιστοιχεί στην προηγούμενη μεγαλύτερη πτώση το 1992-1993.

Παρόλα αυτά, ήταν κυρίως η πτώση των αποθεμάτων που έσπρωξε το ΑΕΠ κατά 1,4%, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν κατά 0,2% στην πτώση, όπως και οι επενδύσεις, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετικό αντίκτυπο κατά 1,5%.

Διαβάστε ακόμη

Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου

ManpowerGroup: Οι Top Δεξιότητες Επικοινωνίας που Αναζητούν οι Εργοδότες από τους Απόφοιτους

Μασούτης: Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με περισσότερους ελέγχους, ψηφιακά εργαλεία και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ