Η Facebook Inc. προσέλαβε τον Μάικλ Σέιμαν για μια πρακτική άσκηση όταν ήταν 17 χρονών και του έδωσε μια πλήρους απασχόλησης εργασία μηχανικού στα 18 του. Τώρα, το παιδί- εργασιακό θαύμα, φεύγει από την Facebook για να πάει στη Google Alphabet Inc. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τα 21 του.

Στο Facebook, ο Σέιμαν ήταν μάνατζερ προϊόντων και με τη δουλειά του βοήθησε τον γίγαντα των social media να καταλάβει με ποιον τρόπο η γενιά του χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα, παρέχοντας τις συμβουλές και τις ιδέες του στα πειραματικά προϊόντα για εφήβους και βοηθώντας τα στελέχη να κατανοήσουν τις τάσεις των νέων ανθρώπων. Στη Google, θα είναι διαχειριστής προϊόντων για την Assistant, μια φωνητική υπηρεσία βασισμένη στη γιγαντιαία βάση δεδομένων της μηχανής αναζήτησης.

Η Assistant αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σαντάρ Πιτσάι. Η εταιρεία με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνιας εργάζεται για να ενσωματώσει το εργαλείο σε μια σειρά από δικά της προϊόντα και σε συσκευές άλλων εταιρειών, ενώ αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τις Alexa της Amazon.com και Siri της Apple Inc. Η Google επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο Σέιμαν προσλήφθηκε για την ομάδα της Assistant.

Το Facebook ανακάλυψε τον Σέιμαν, ο οποίος ήταν αυτοδίδακτος παραγωγός εφαρμογών (apps) ήδη από τα 13 του χρόνια, επειδή χρησιμοποίησε τα εργαλεία προγραμματισμού του facebook για μια εφαρμογή iPhone που δημιούργησε. Πριν από την πρακτική άσκηση, η εταιρεία τον έστειλε να συναντήσει τον CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο νεαρός Σέιμαν φερε μαζί και τη μαμά του. Φορούσε ακόμα τιράντες όταν έγινε ένας από τους νεότερους υπαλλήλους του Facebook.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook που επιβεβαιώνει την αναχώρησή του, ο Σέιμαν είπε ότι έμαθε να φτιάχνει κώδικες, παρακολουθώντας τα βίντεο της Google που εξηγούσαν πώς γίνεται αυτό.

“Σε προσωπικό επίπεδο, βλέπω επίσης την Assistant ως μια ευκαιρία για την Google να μειώσει τα εμπόδια χρήσης σε παιδιά / έφηβους όλων των ηλικιών και υποβάθρων, να τα μάθει πώς να προγραμματίζουν- και να τα ενθαρρύνει να εξερευνήσουν τον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστών με τρόπους που κάποτε θεωρούνταν αδύνατοι », έγραψε. Ο Σέιμαν σημείωσε ότι ο Ζούκερμπεργκ ήταν μια “απίστευτη έμπνευση” και ο ίδιος είχε “απόλυτη ευχαρίστηση να δουλεύω μαζί του”.