Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει την πίεση στον κινεζικό τομέα καθαρής ενέργειας του οποίου οι κρατικά υποστηριζόμενες επιχειρήσεις ενδέχεται να ανταγωνιστούν αθέμιτα τους ευρωπαϊκούς προμηθευτές, εν μέσω των προσπαθειών μετατροπής της Ευρωζώνης σε μία κλιματικά βιώσιμη οικονομία.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ προχώρησε στη δημιουργία προκαταρκτικής έρευνας για την κινεζική συμμετοχή σε αιολικά πάρκα στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με το Βloomberg.

Αν και το βήμα της Ε.Ε. είναι προκαταρκτικό, έχει πλήρη εξουσιοδότηση όσον αφορά την επιβολή προστίμων, την αναστολή διαγωνισμών ή ακόμα και την ακύρωση προσπαθειών εξαγοράς επιχειρήσεων, εάν τελικά ανακαλύψει στοιχεία για αθέμιτες επιδοτήσεις που χορηγεί το κινεζικό κράτος.

Η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στη Γηραιά Ήπειρο ακολουθεί την πρόσφατη εκκίνηση ενδελεχούς έρευνας σχετικά με τις προσφορές κινεζικών εταιρειών για φωτοβολταϊκό πάρκο της Ρουμανίας.

Παράλληλα, μια κινεζική εταιρεία εγκατέλειψε πρόσφατα έναν βουλγαρικό διαγωνισμό για κατασκευή σιδηρόδρομου αξίας 610 εκατ. ευρώ λόγω των εποπτικών κινήσεων της Ένωσης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της για επίτευξη των κλιματικών της στόχων, η Ε.Ε. προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές καθαρών τεχνολογιών και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. 

Η Ένωση των 27 χωρών, η οποία έχει ήδη χάσει την κούρσα με την Κίνα όσον αφορά την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας και να παρακολουθεί όποιες πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που θεωρούνται ευνοϊκές ως προς τους ξένους κατασκευαστές.

Η αιολική ενέργεια πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του γενικού στόχου της Ευρώπης για μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως τα μέσα του αιώνα.

Η Ένωση έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε μια συζήτηση για τον καθορισμό ενός ενδιάμεσου στόχου για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά 90% έως το 2040.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποσκοπεί στο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες της άκρατης βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας της Κίνας και πώς αυτή επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», δήλωσε η Αγάθη Ντεμαρέ, ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

«Οι ανησυχίες αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, ο οποίος αποτελεί βασικό πεδίο μάχης στην εμπορική και γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και των δυτικών χωρών για την οικονομική κυριαρχία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: Αναπτυξιακές τράπεζες και Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έσωσαν την παρτίδα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια

Μπούλαρντ: Βασικό σενάριο οι τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ