Η Starbucks Corp. κέρδισε και μια μονάδα της Fiat Chrysler Automobiles NV έχασε σε δικαστικές διαμάχες για τους φορολογικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντικρουόμενες αποφάσεις, ενόψει μιας προσπάθειας της Apple Inc. να ανατρέψει το πρόστιμο-ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρων στην Ιρλανδία.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΕ δεν απέδειξε ότι ο γίγαντας του καφέ Starbucks έλαβε αθέμιτη φορολογική συμφωνία από την Ολλανδία. Ωστόσο, οι δικαστές δεν κατέληξαν στην ίδια απόφαση για μια παρόμοια υπόθεση για τη Fiat σχετικά με τις φορολογικές της ρυθμίσεις στο Λουξεμβούργο. Στις αποφάσεις μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, του ανώτατου δικαστηρίου του μπλοκ.

Ενώ τα ποσά που διακυβεύονται – περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για την καθεμία, τη Starbucks και τη Fiat – δεν είναι τεράστια, οι δικηγόροι θα μελετήσουν τις αποφάσεις καθώς πολλές άλλες εταιρείες έχουν ασκήσει έφεση για το ίδιο θέμα, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή του iPhone.

Οι εφέσεις έχουν συσσωρευτεί στα δικαστήρια της ΕΕ, καθώς οι αρχές του μπλοκ άρχισαν να εργάζονται το 2013 για να αποκαλύψουν τα πιο προβληματικά παραδείγματα διαφορετικών νομικών φορολογικών συμφωνιών – ή φορολογικών αποφάσεων – που έχουν δοθεί στις εταιρείες από τις χώρες της ΕΕ.

Η Fiat δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευμένη από την απόφαση και εξετάζει τα επόμενα βήματα της, δεν είναι κάτι το σημαντικό αυτή τη στιγμή για τον Όμιλο.

Η Starbucks δήλωσε ότι πληρώνει τους φόρους της στην ώρα της και ότι η απόφαση “καθιστά σαφές” ότι “δεν έλαβε καμία ειδική φορολογική μεταχείριση από την Ολλανδία”.

Η Apple αμφισβήτησε την προηγούμενη εβδομάδα τη φορολογική επιβάρυνση ύψους 14 δισ. δολαρίων σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλιμακώνοντας τη φορολογική διαμάχη μεταξύ του κατασκευαστή iPhone και της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ.

Τον Αύγουστο του 2016, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager διέταξε την Apple να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών. Τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και η Apple έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tim Cook να τη χαρακτηρίζει «πολιτικές βλακείες».