Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι 25 ηγέτες συμμαχικών χωρών συμφώνησαν το Σάββατο να συνεχίσουν την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο να πιέσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με την Ουκρανία.
«Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει ήδη βαθιές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία», δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίκτυπο που έχουν ήδη επιφέρει, και με την εντατικοποίηση των μέτρων, η πίεση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
Μετά από τηλεδιάσκεψη με άλλους ηγέτες, ο Στάρμερ ανέφερε ότι οι Δυτικές χώρες αυξάνουν την πολιτική και στρατιωτική δυναμική των προσπαθειών τους. Μετά τις νέες δεσμεύσεις για τη μεταπολεμική Ουκρανία, προχωρούν πλέον στη «λειτουργική φάση» για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας για τη χώρα, τρεις χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας. Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των συμμαχικών χωρών θα συναντηθούν την Πέμπτη για περαιτέρω διαβουλεύσεις, πρόσθεσε.
«Σε αυτή τη φάση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στη Ρωσία», υπογράμμισε ο Στάρμερ. «Αυτή η στάση του ‘ναι, αλλά…’ δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι καθυστερεί την κατάπαυση του πυρός θέτοντας πρόσθετους όρους και δηλώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να μελετήσει πρώτα τις προτάσεις.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι στη σύνοδο του Σαββάτου συζητήθηκε η δυνατότητα κατάσχεσης ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν νομικά και πολιτικά εμπόδια σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα απέφυγε να στηρίξει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα «θεμελιώδη αίτια της κρίσης».
Ο Στάρμερ απάντησε με έντονο τόνο: «Αν ο Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με την ειρήνη, είναι πολύ απλό: πρέπει να σταματήσει τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία και να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός».
«Ο κόσμος παρακολουθεί», πρόσθεσε. «Η αίσθησή μου είναι ότι αργά ή γρήγορα, ο Πούτιν θα αναγκαστεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμμετάσχει σε σοβαρές συνομιλίες».
Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών πραγματοποιήθηκε μετά τη δια ζώσης σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε στις αρχές του μήνα ο Στάρμερ, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η σύνοδος ακολούθησε τη στροφή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία άνοιξε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ηγέτες αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμίζ, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και οι σύμμαχοί τους είναι ιδιαίτερα αποφασισμένοι να κινηθούν προς την ειρήνη και ότι υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.
«Όλοι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Πρέπει να δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις: θέλουν πραγματικά ειρήνη ή πρόκειται για κενά λόγια με στόχο την παράταση των συνομιλιών;»
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, δήλωσε ότι όλες οι χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεισφέρουν στην εξασφάλιση της ειρήνης, αλλά τόνισε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συζητηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για μια πιθανή ειρηνευτική αποστολή.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν σύντομα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον Τραμπ, επιδιώκοντας να τον πείσουν να δεσμευτεί σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αεροπορική κάλυψη, παροχή πληροφοριών και επιτήρηση των συνόρων, χωρίς όμως να απαιτείται η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης.
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανάπτυξη στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά τη λήξη του πολέμου. Επιπλέον, η Μόσχα απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη, να δεσμευτεί επίσημα σε καθεστώς ουδετερότητας και να αφοπλιστεί.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι ο Πούτιν έχει θέσει σκόπιμα μαξιμαλιστικούς όρους για εδάφη και ειρηνευτικές δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να ικανοποιηθούν. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο, εάν δεν λάβει όσα απαιτεί.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε, να προχωρούμε μπροστά και να προετοιμαζόμαστε για την ειρήνη», κατέληξε ο Στάρμερ.
Διαβάστε ακόμη
Τα 6+1 βήματα προς τη νέα ταυτότητα των ελληνικών τραπεζών
Αριστοτέλης Ωνάσης: Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του ο μύθος παραμένει ζωντανός (pics)
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών από 17 έως 21 Μαρτίου – Οι δικαιούχοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα