Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ορισμένες ενεργοβόρες εταιρείες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους προσωρινά λόγω του υπέρογκου κόστους. Ο χειμώνας πλησιάζει και οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να ανάβουν τα καλοριφέρ, αυξάνοντας τη ζήτηση τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη προσφοράς. Η κατάσταση σε πολλές βιομηχανικές μονάδες έχει φτάσει στο απροχώρητο, και τα στελέχη καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Ο χειμώνας της ευρωπαϊκής ενεργειακής δυστοπίας είναι γεγονός.

«Λουκέτα» και μείωση παραγωγής

Η παραγωγός αμμωνίας SKW Stickstoffwerker Piesteritz GmbH είναι μία από τις εταιρείες που χρειάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Η γερμανική επιχείρηση η οποία χρησιμοποιεί 640 γιγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως (παρόμοια κατανάλωση με 50.000 νοικοκυριά), ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα μειώσει την παραγωγή κατά 20% έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο αυξανόμενο κόστος.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αμμωνία με τέτοιο κόστος. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η εταιρεία και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να μας βοηθήσει», ανέφερε ο CEO της επιχείρησης Petr Cingr. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της προειδοποίησε εκ νέου για τη δυσμενή κατάσταση. Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναλύοντας πρώτα τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών και προτείνοντας μια δέσμη μέτρων ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το τιμολογικό σοκ», ανέφερε η επικεφαλής ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson, ενώ προσέθεσε πως «εάν δε δράσουμε, τότε η ενεργειακή κρίση θα απειλήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης».

Η κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη οφείλεται στη μείωση της προσφοράς, την εξάντληση των αποθεμάτων και την παράλληλη κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης λόγω του ανοίγματος των οικονομιών μετά την πανδημία. Οι λογαριασμοί ρεύματος τόσο των νοικοκυριών όσο και των βιομηχανιών έχουν «φουσκώσει», ενώ  ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε νέα υψηλά.

Πολλές εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, αλλά οποιεσδήποτε προσπάθειες αντισταθμίζονται από την υπέρογκη αύξηση των τιμών. Εάν η κρίση εξελιχθεί σε γενικευμένη έλλειψη ενέργειας τότε οι παραγωγικές μονάδες θα «τραβήξουν την πρίζα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχει, επίσης, και ο φόβος της άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης, όπως συνέβη στην Κίνα, η οποία μπορεί να περιορίσει τη βιομηχανική κατανάλωση ρεύματος για να τροφοδοτήσει τα νοικοκυριά το χειμώνα.

Αρκετές βιομηχανικές μονάδες έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγός λιπασμάτων CF Industries Holding Inc έκλεισε δύο βιομηχανικές της μονάδες στη Βρετανία λόγω των τιμών του φυσικού αερίου. Η αυστριακή Borealis AG και η νορβηγική Yara International ASA έχουν -επίσης- μειώσει την παραγωγή τους αισθητά.

Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ένα «ντόμινο» προβλημάτων αφού επηρεάζονται τομείς όπως η γεωργία. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων των απλών καταναλωτών. Παράλληλα, εάν υπάρξουν περισσότερα «λουκέτα» τότε θα επηρεαστεί τόσο η οικονομική ανάκαμψη όσο και ο εργασιακός τομέας. 

Οι πιθανές λύσεις είναι δυστυχώς περιορισμένες. Από την πλευρά της προσφοράς, οι παραγωγοί φυσικού αερίου επικεντρώνονται στην τροφοδοσία των δικών τους χωρών. Οσο επιμηκύνεται η κρίση, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες μιας γενικευμένης και ολικής έλλειψης.

Η γερμανική BASF SE έχει προετοιμαστεί για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, συνάπτοντας συμφωνίες με πολλαπλούς παρόχους φυσικού αερίου. Η μονάδα της στο Ludwigshafen, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα χημικών στην Ευρώπη έχει χαρακτηριστεί ως «συστημικά κρίσιμη», κάτι που συνεπάγεται πως θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ό,τι και να συμβεί. Αλλες, μικρότερες γερμανικές εταιρείες δεν είναι τόσο τυχερές. Έχοντας ακόμη ανοιχτές πληγές από την πανδημία δεν έχουν πια τη δυνατότητα να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον Andreas Loeschel, καθηγητή οικονομικών στο Ruhr-University Bochum. «Τα πάντα βασίζονται στη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια τέλεια καταιγίδα την οποία δεν έχουμε βιώσει στο παρελθόν», ανέφερε.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνικό: Ποιοι όμιλοι διεκδικούν τις πρώτες εργολαβίες – «Συναγερμός» στον κατασκευαστικό κλάδο

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο βαθύπλουτος Σαουδάραβας πρίγκιπας που τίναξε την μπάνκα με τη Νιουκάσλ

Σουβλάκι: «Φωτιά» οι αυξήσεις στις τιμές του – Θα φτάσει και τα 3 ευρώ (vid)