Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας βρίσκονται «στην τελική φάση», καθώς οι δυο πλευρές βρίσκονται σε στενή και τακτική επαφή, όπως η προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία τους την Παρασκευή.

Μιλώντας αργά την Πέμπτη στο περιθώριο μιας εκδήλωσης του Αμερικανικού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, ο Κούντλοου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα δυο μέρη βρίσκονται “κοντά στη συμφωνία”, ωστόσο αυτή “δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα”.

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ για θέματα εμπορίου συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους με την αντιπροσωπεία της Κίνας, σύμφωνα με τις δηλώσεις Κούντλοου.

«Βρισκόμαστε στα τελειώματα» είπε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Είμαστε διαρκώς σε επικοινωνία μαζί τους (σ.σ. με την κινεζική αντιπροσωπεία) σε καθημερινή βάση».

Μιλώντας στο Fox Business Network την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος επιβεβαίωσε τις παραπάνω δηλώσεις, λέγοντας ότι οι δυο πλευρές προχωρούν στις διαπραγματεύσεις. Ο Ρος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, «κατά πάσα πιθανότητα», προσθέτοντας ότι «ο διάβολος πάντα βρίσκεται στις λεπτομέρειες και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτές τις λεπτομέρειες».

Οι δυο πλευρές πραγματοποίησαν τηλεδιασκέψεις εργασίας κατά τις τελευταίες ημέρες, κι επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν από τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, όπως το χοιρινό κι η σόγια, έως τις δεσμεύσεις για περιορισμούς στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που απαιτεί ο Τραμπ από την Κίνα, όπως αναφέρουν πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα.

Ένα αίτημα της αμερικανικής πλευράς, για το πώς η Κίνα σκοπεύει να φτάσει -όπως διατείνεται- στις εισαγωγές ετησίως ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπήρξε σημείο τριβής, όπως επίσης και οι συζητήσεις που σχετίζονται με τα μέτρα που θα λάβουν οι ΗΠΑ και τα οποία θα ακυρώνουν την επιβολή δασμών, ως αντάλλαγμα για την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας. Το Πεκίνο επανέλαβε τη σταθερή του θέση ότι προϋπόθεση σύναψης της εμπορικής συμφωνίας είναι η κατάργηση των δασμών που έχουν επιβληθεί ως τώρα.

Παρά τις επιμέρους αποκλίσεις, και τα δυο μέρη έχουν στείλει σήματα ότι σκοπός τους είναι τελικά να συνάψουν τη συμφωνία. Η Κίνα ξανάρχισε να αγοράζει σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τα σχέδια για σύναψη της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, στις 11 Οκτωβρίου. Την Πέμπτη το Πεκίνο ήρε με τη σειρά του την απαγόρευση εισαγωγής αμερικανικών πουλερικών, η οποία ίσχυε από το 2015, όταν το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη απαγόρευση εισαγωγής κινεζικών πουλερικών.

«Αυτά είναι τα καλά νέα τόσο για τους αγρότες της Αμερικής όσο και για τους καταναλωτές της Κίνας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ, εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ο οποίος διεξήγαγε τις συζητήσεις με την Κίνα, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της άρσης των κινεζικών απαγορεύσεων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί θα μπορέσουν να εξάγουν στην Κίνα αγαθά, τα οποία αξίζουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια βάση, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Κόντλοου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε ακόμη λάβει απόφαση για το αν θα επιβάλει -ή θα καθυστερήσει, όπως πολλοί αναμένουν- τους νέους δασμούς για εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος έλαβε μια έκθεση από το γραφείο του Λάιτχάιζερ και «εξετάζει το θέμα», πρόσθεσε ο Κούντλοου.