Τη χειρότερη εβδομάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τα σιδηρομεταλλεύματα, καθώς οι ανησυχίες για τα επίπεδα της ζήτησης εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κίνα. 

Παρά τα σημερινά κέρδη στο Χρηματιστήριο Μετάλλων της Σιγκαπούρη, οι τιμές εξακολουθούν να υπολείπονται κατά σχεδόν 8% σε επίπεδο πενθήμερου. Ο βασικός λόγος της πτώσης αφορά τα διαδοχικά lockdowns στη Νο.2 οικονομία του πλανήτη, τα οποία αναμένεται να περιορίσουν τη ζήτηση για μέταλλα. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα θεωρείται ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» μετάλλων παγκοσμίως.  

Περαιτέρω πιέσεις ασκούνται κι από την αρνητική εικόνα της κινεζικής αγοράς ακινήτων, καθώς η Sunac China (4η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευών στη χώρα) απέτυχε να αποπληρώσει εγκαίρως τους τόκους ομολόγου σε δολάριο. Οι αναλυτές, δε, ανησυχούν ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν νέες αθετήσεις πληρωμών από τις εταιρείες του κλάδου.  

Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου, οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων έχουν διολισθήσει κατά περίπου 25%, καθώς σήμερα διαπραγματεύονται στα 127,30 δολάρια ανά τόνο. Πάντως, μερική ανάκαμψη επίκειται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όταν και υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των επενδύσεων στον κλάδο των υποδομών.  

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον χαλκό, ο οποίος ετοιμάζεται για την έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αβεβαιότητα για την Κίνα έχουν επηρεάσει αρνητικά στην τιμή του μετάλλου, η οποία βρίσκεται ελαφρώς άνω του ψυχολογικού ορίου των 9.000 δολαρίων ανά τόνο. Οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, διαμορφώνονται στο 3,4%, με τις τιμές να κυμαίνονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

 

Όσον αφορά το αλουμίνιο, τα συμβόλαια ενισχύονται σήμερα κατά 1,6%, παρότι μέσα στο πενθήμερο «μετρούν» σωρευτικές απώλειες κατά σχεδόν 9%. Ο κασσίτερος, τέλος, εμφανίζει βουτιά άνω του 10% σε επίπεδο εβδομάδας, υποχωρώντας σήμερα κατά περίπου 1%. 

Διαβάστε επίσης:

Η ντροπή της Ακρόπολης (και της Μυκόνου), οι φήμες για ΙΝΤΡΑΚΑΤ και BC Partners, ο Κούτρας και η Αττική Οδός, ο Καμπάς και η ντρίπλα του Τσαμάζ

Τράπεζες: Πόσο εκτεθειμένες είναι σε Ρωσία και Ουκρανία – Πώς ο πόλεμος επηρεάζει τη διεθνή τους παρουσία

Συνεχίζει ανοδικά για τρίτη ημέρα το πετρέλαιο – Περιορίζουν τα κέρδη οι φόβοι για ύφεση