Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους βρίσκονται τα πλάνα για τη δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον υποθαλάσσιου δικτύου ενέργειας στην Ασία, λόγω της εξέλιξης των σχετικών τεχνολογιών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξέλιξη της κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος και υψηλής τάσης που θα αντέχουν σε βάθος 3.000 μέτρων αυξάνει την προοπτική δημιουργίας ενός τεράστιου δικτύου στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Asia Green Grid Network, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία ενός νέου δικτύου καλωδίων το οποίο θα διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα σε πολύ βαθιά νερά, μέσω νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων και καινοτόμων μέσων».

Ο όμιλος, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τη Sun Cable η οποία έχει επενδύσει $19 δισ. στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αυστραλία τα οποία θα τροφοδοτούν τη Σιγκαπούρη, υπολογίζει πως το συνολικό κόστος της κύριας υποθαλάσσιας καλωδίωσης για ένα πανασιατικό δίκτυο θα κοστίσει μεταξύ $77 δισ. και $116 δισ., πολύ χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η Sun Cable τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών του υπόλοιπου δικτύου, τόσο όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, όσο και την αποθήκευσή της μέσω μπαταριών νέας τεχνολογίας αλλά και τη μεταφορά της μέσω μετατροπέων τάσης.

Σημειωτέον πως η ιδέα ενός πανασιατικού ενεργειακού δικτύου υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι τώρα αντιμετώπιζε προβλήματα όπως την έλλειψη διεθνούς συνεργασίας και ενδιαφέροντος για επενδύσεις στις υποδομές. Το 2016, η κινεζική State Grid Corp. υπολόγιζε πως το δίκτυο αυτό θα κόστιζε $50 τρισ. μέχρι το 2050.

Οι υποστηρικτές της ιδέας αλλά και πολλοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Sun Cable, θεωρούν πως η μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός δικτύου το οποίου θα ενώνει τις περιοχές με αυξημένη δυνατότητα παραγωγής αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με τα μεγάλα ασιατικά αστικά κέντρα.

Αν και το πλάνο αυτό βρίσκεται ακόμα «στα γεννοφάσκια του» σε σχέση με το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, η Σιγκαπούρη έχει ήδη συνδέσει το δίκτυό της με το Λάος, την Ταϊλάνδη και την Μαλαισία από τις οποίες εισάγει ενέργεια.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει προχωρήσει αρκετά με την εγκατάσταση καλωδίων εξαιρετικά υψηλής τάσης σε εθνικό επίπεδο, τα οποία συνδέουν τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της δυτικής χώρας με τις μεγαλουπόλεις της ανατολικής.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): «Από το 2025 θα ξεκινήσει η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας»

Ακίνητα: Έρχεται «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες

Φυσικό αέριο: Το Κατάρ σε συνομιλίες με Eni και TotalEnergies για μερίδιο σε οικόπεδο στον Λιβάνο