Το γεγονός πως η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την επόμενη μέρα στην Ευρωζώνη με δεδομένο μάλιστα ότι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων.

Αν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε πως ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, δεν αναφέρθηκε στις πιθανές αποφάσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, προσφέροντας εύφορο έδαφος για τους κεντρικούς τραπεζίτες όσον αφορά τις επόμενες δηλώσεις τους, ιδιαίτερα ενόψει της δημοσίευσης των επικαιροποιημένων μακροοικονομικών δεδομένων.

Τα πληθωριστικά στοιχεία αυτά συνθέτουν το παρασκήνιο μίας εκ των σημαντικότερων αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων μηνών. Πολλοί εκ των κεντρικών τραπεζιτών απαιτούν αύξηση των επιτοκίων, ενώ άλλοι αναρωτιούνται εάν η ήδη δραματική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι αρκετή και ενδέχεται να πλήξει την ευρύτερη οικονομία. 

Από την πλευρά του, ο Τζερόμ Πάουελ υπέδειξε πως τα επιτόκια της Fed θα παραμείνουν αυξημένα και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου παραμένει στο 50%, αλλά η ΕΚΤ, από την πλευρά της, με το βλέμμα στραμμένο προς τον δομικό πληθωρισμό, θα προχωρήσει σε αύξηση», ανέφεραν οι αναλυτές του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ και Μαέβα Κάζιν.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις αυτές, ο αναλυτής της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ και η ομάδα του αύξησαν τις πιθανότητες μίας τέτοιας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ από το 40% στο 60%. 

Για όλους τους αναλυτές, τα αναμενόμενα πληθωριστικά στοιχεία της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη θα αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά. Ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει μεταβλητές τιμές όπως αυτές της ενέργειας και των τροφίμων αναμένεται να έχει μειωθεί μόλις στο 5,3% από το 5,5% του Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη μέτρηση αυτή είναι η σταθερότητα του τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με αυτόν των βιομηχανιών.

Είναι ενδεικτικό ότι το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ  δεν κατάφερε να νικήσει τον πληθωρισμό και πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Συντονισμένος με τους συναδέλφους του που θεωρούνται “γεράκια” και πιέζουν επίσης για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού, ο Χόλτσμαν τόνισε ότι η οκονομία δεν κινδυνεύει με ύφεση και ότι οι σφιχτές αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα μπορεί να επιδιώξουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις.  “Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω μια περίπτωση να συνεχίσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς να κάνουμε παύση”.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για το 2%.

«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σχετικά υψηλός, χωρίς να υποδεικνύει ξεκάθαρη πτωτική τάση», ανέφερε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, προσθέτοντας πως «προσωπικά θα επέλεγα περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων».

Παρόμοια ήταν και η άποψη του επικεφαλής της Bundesdbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα μέχρι την σταθεροποίηση των τιμών. Είναι πολύ νωρίς για να αναλογιστούμε παύση».

Σε αντίθεση με τις απόψεις αυτές, ο Πορτογάλος ομόλογός τους, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε πως «ο κίνδυνος των υψηλών επιτοκίων τον οποίο είχαμε προβλέψει τον Ιούνιο έχει, πια, γίνει πραγματικότητα».

«Τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ έχουν υποστηρίξει πως θα βασιστούν στα μακροοικονομικά δεδομένα», ανέφερε ο Σμίντινγκ της Berenberg, προσθέτοντας πως «εάν τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας υποδείξουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις του Αυγούστου ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε ‘αναζοπύρωσή’ του, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο».

Τα αρνητικά δεδομένα όσον αφορά τον PMI έχουν οδηγήσει αρκετούς αναλυτές σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει εν τέλει σε μία μόλις τελική αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί για τις δύο ή τρεις τις οποίες αρχικά υπολόγιζαν.

Από την άλλη, η αβεβαιότητα η οποία χαρακτήρισε το συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Εκτός, επίσης, από τα πληθωριστικά δεδομένα, οι επόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών ενδέχεται να προκαλέσουν και μεταβλητότητα στις αγορές.

Τόσο ο Νάγκελ όσο και ο Αυστριακός ομόλογός του αναμένεται να κρατήσουν έναν «επιθετικό» (hawkish) τόνο στις δηλώσεις τους, ενώ ο Φινλανδός Τουόμας Βαλιμάκι ενδέχεται να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Τα σχόλια των Ιζαμπέλ Σνάμπελ και Λουίς Ντε Γκίντος αναμένονται την Πέμπτη. Όσο για τη συνέντευξη της Λαγκάρντ μετά το συμπόσιο, αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα τα οποία δημιουργούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η ενεργειακή μετάβαση και η δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. 

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας

Η ΔEΘ, ο Κασσελάκης for Syriza, τα κόλπα του καζίνο Λουτρακίου, η συμφωνία Φέσσα-Χαλικιά και οι… Καμπουροχρυσικοί!

«Λιμπάντσης Α.Ε.»: Στο σφυρί η μεγάλη μονάδα της εταιρείας στη Βοιωτία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ