Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας ανάσες ανακούφισης καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του COVID-19 να ανεβάζει ρυθμούς.

Η Ιταλία αίρει μεγάλο μέρος των περιορισμών αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα. Η Ελλάδα παίρνει δεύτερη τη σκυτάλη στα μέσα Μαΐου, ενώ η Γερμανία παραχωρεί κάποια προνόμια στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει ένα «προσεκτικό και προοδευτικό» άνοιγμα της χώρας από τα μέσα Μαΐου.

Η δυτική Ευρώπη άργησε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, αλλά τώρα έχει αρχίσει να βλέπει πρόοδο στο θέμα της προστασίας του πληθυσμού της από την Covid-19, που έχει προκαλέσει πάνω από 640.000 θανάτους σε όλη την ήπειρο.

Και καθώς αυξάνεται ο εφοδιασμός με εμβόλια, η Γερμανία ίσως είναι σε θέση να άρει τους κατά προτεραιότητα εμβολισμούς, ώστε να ανοίξουν για όλους τους ενήλικες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν.

«Αν γίνει νωρίτερα, θα είμαι ευχαριστημένος, ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργούμε αυξημένες προσδοκίες», ανέφερε ο Σπαν σε ομιλία του στην Άνω Βουλή.

Την ώρα που ο ρυθμός μολύνσεων επιβραδύνει στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, επαναφέρει τις ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ περιοχών μέτριου κινδύνου και ο κόσμος μπορεί να πάει σε περιοχές αυξημένου ρίσκου υπό προϋποθέσεις, όπως πχ με την κατοχή εγγράφου που να πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί. Εστιατόρια και μπαρ επίσης θα επιτρέπεται να λειτουργούν τους εξωτερικούς τους χώρους, με τους νέους κανόνες.

Στη Γαλλία, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από περιφέρεια σε περιφέρεια θα αρθούν από τις 3 Μαΐου – τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της επιβολής τους από τον πρόεδρο Μακρόν. Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 7 μμ και 6 πμ.

Όπως είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός «φαίνεται πως αφήνουμε πίσω μας το τρίτο κύμα του κορωνοϊού». Έδωσε πάντως έμφαση στο γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα είναι υπό προϋποθέσεις και ότι δεν θα ανοίξουν όλα μαζί αμέσως.

Η Ελλάδα θα μειώσει τους σημαντικότερους περιορισμούς – όπως πχ επιτρέποντας το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης – στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν το άνοιγμα του Τουρισμού στα μέσα του μήνα, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο τουρισμός, όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της χώρας και αντιστοιχεί στο 1/5 της οικονομίας και στο 25% των θέσεων εργασίας.

Με στόχο να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, η Ελλάδα θα ξεκινήσει να χορηγεί αχρησιμοποίητες δόσεις της AstraZeneca για να εμβολιαστεί η ηλιακή ομάδα μεταξύ 30 και 39 ετών.

Στη Γερμανία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Η Καγκελάριος Μέρκελ διασφάλισε την ψήφιση ενός αμφιλεγόμενου νόμου που προβλέπει αυστηρότερα μέτρα σε περιοχές με πολλά κρούσματα, όπως απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Κάτι άλλο που διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι η πορεία των εμβολιασμών, γεννώντας αμφιβολίες για το τάιμινγκ του ανοίγματος σε κάποιες χώρες, κυρίως στα ανατολικά.

Αν και η Μάλτα έχει ήδη χορηγήσει 67 δόσεις ανά 100 ενήλικες, η Βουλγαρία έχει χορηγήσει μόλις 11 ανά 100 κατοίκους. Ο Μέσος όρος όλης της ΕΕ είναι 31,6 δόσεις, με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Δανία να είναι ψηλά στην κατάταξη και άλλες όπως η Λετονία και η Κροατία να υστερούν σημαντικά.

«Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», είπε η Μέρκελ σε ομιλία της. «Και το φως θα είναι δυνατότερο το καλοκαίρι. Ωστόσο συνεχίζουμε να είμαστε “κολλημένοι” μέσα στο τούνελ».

Ντε Γκίντος: Ελπίζω ότι η τουριστική σεζόν δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά

Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι η τουριστική σεζόν θα σωθεί τουλάχιστον εν μέρει στη Νότια Ευρώ[η εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης και αντιπροσωπεύει το 14% της οικονομίας της Ισπανίας Είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία και την Ελλάδα, καθώς αντιστοιχεί στο 17% και στο 21% αντιστοίχως.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού», είπε ο ντε Γκίντος

«Εάν ο ρυθμός των εμβολιασμών ενισχυθεί κι άλλο, όπως περιμένουμε, ελπίζουμε ότι ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού θα εμβολιαστεί. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, μια θετική ένδειξη ότι ίσως η θερινή περίοδος δεν θα χαθεί εντελώς, όπως έγινε το 2020.»

Διαβάστε ακόμη:

Οριστικό: Ανοίγουν το Σάββατο 24 Aπριλίου τα εμπορικά κέντρα

Πουλήθηκε η θαλαμηγός «Phalarope» των Κουτσολιούτσων – Στα €1,8 εκατ. το τίμημα

Τουρκία: Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον CEO της Thodex – «Κανόνι» 2 δισ. σε κρυπτονομίσματα