Για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρία χρόνια, το Brexit ήταν ο παράγοντας που κυρίως επηρέαζε τις ευρωπαϊκές αγορές και έμοιαζε να μην έχει τέλος. Τώρα φαίνεται ότι είναι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που αναμένεται να κερδίσουν αυτόν το ρόλο.

Σίγουρα, τα δύο αυτά μεγάλα κράτη υπέγραψαν την πρώτη φάση της μεταξύ τους συμφωνίας την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, βγάζοντας από τη μέση ένα πρώτο εμπόδιο. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι το τέλος του προβλήματος. Περισσότερο μοιάζει με το τέλος της αρχής του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αμέσως μετά την υπογραφή, στρέφει την προσοχή του στην επόμενη φάση, όταν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα ακανθώδη ζητήματα, όπως οι ισχυρισμοί της κρατικής υποστήριξης της Κίνας σε χάκερς που στρέφονται εναντίον αμερικανικών εταιρειών και κυβερνητικών ιδρυμάτων, αλλά και ο τεράστιος ιστός κρατικών επιδοτήσεων που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του μοντέλου κρατικού καπιταλισμού της Κίνας.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διατηρήσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλλει στα περίπου δύο τρίτα των εισαγωγών από την Κίνα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του δευτέρου γύρου.

Με αυτά ως δεδομένα, τώρα είναι η ώρα να απολαύσει κανείς το καλό κλίμα με αφορμή την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνία, αλλά και να παραμείνει επιφυλακτικός, καθώς ακολουθεί περίοδος ακόμα πιο μεγάλης μεταβλητότητας.

Μικρά κέρδη στην Ασία μετά την ενδιάμεση εμπορική συμφωνία