Την καλύτερη επίδοση Ιανουαρίου από το 2013 ενδέχεται να καταγράψει το bitcoin, δεδομένης της αισιοδοξίας των επενδυτών για τέλος της κρίσης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και αλλαγή της στρατηγικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους. Τα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα όπως Solana, Axie Infinity και Decentraland έχουν διπλασιαστεί σε αξία, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Η ανάκαμψη της αξίας του bitcoin μετά από την κατάρρευση του 2022 αποτελεί μέρος της γενικότερης αναπτυξιακής τροχιάς η οποία οφείλεται κυρίως στις εκτιμήσεις πως οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τους, ενώ ορισμένοι υποθέτουν πως τα επιτόκια αυτά ενδέχεται να μειωθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Το ράλι των κρυπτονομισμάτων έχει αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις που ασκεί η κατάρρευση της FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και η πτώχευση της Genesis Global Holdco LLC, αλλά και στον αυξημένο αριθμό απολύσεων στον τομέα.

Σύμφωνα με τη συντάκτη του newsletter «Crypto Is Macro Now», Νοέλ Άτσεσον, «ο Ιανουάριος φαντάζει ως μία νέα ευκαιρία με αυξημένη σαφήνεια ως προς το θέμα των χρεοκοπιών, των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και των βασικών στοιχείων της αγοράς. Έχουμε ξεπεράσει, πια, το ναδίρ της αγοράς».

Παρά την αισιοδοξία της Άτσεσον, αρκετοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων όπως τα κρυπτονομίσματα και οι μετοχές τεχνολογίας με αμφιβολία. Ένας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν είναι πως οι ελπίδες για άμεση «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας ορισμένων μπορεί να αποδειχθούν φρούδες αφού για την επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται αναγκαία η μακροπρόθεσμη μείωση του πληθωρισμού μέσω υψηλών επιτοκίων.

«Η ανάκαμψη των assets με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας όπως τα κρυπτονομίσματα θα αναστραφεί εάν το πετρέλαιο, οι μισθοί και ο πληθωρισμός αλλάξουν το αφήγημα της “ομαλής προσγείωσης” σε αφήγημα “καμίας προσγείωσης”», σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA, Μάικλ Χάρτνετ.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενδέχεται επίσης να αναγκαστεί να υπενθυμίσει στους επενδυτές πως τα επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν αυξημένα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ορισμένα στοιχεία της ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς υποδεικνύουν, επίσης, την απαισιοδοξία των επενδυτών. Τα hedge funds, για παράδειγμα, έχουν bearish προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αγορά των futures των ομολόγων.

Προς το παρόν, όμως, το μομέντουμ είναι το παν. Σύμφωνα με τον Ρικ Μπενσινιόρ της Bensignor Investment Strategies, το bitcoin θα αγγίξει σύντομα τα $25.000.  

Το disaster story και το νέο σφυρί για την ιστορική Φιλκεράμ – Johnson  

Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών – Οι λεπτομέρειες του προγράμματος  

Εnel: Ανοίγει η διαδικασία πώλησης του ελληνικού χαρτοφυλακίου με στόχο ολοκλήρωση του deal μέσα στο επόμενο τρίμηνο