Το επόμενο τρίμηνο θέτει ως στόχο ο ιταλικός κολοσσός της Enel για να ολοκληρώσει την συμφωνία πώλησης μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου του στην Ελλάδα, για το οποίο η εταιρεία έχει βγάλει πωλητήριο από καιρό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον από 20 μεγάλα επενδυτικά funds που επενδύουν σε αντίστοιχες υποδομές ωστόσο ο σύμβουλος της εταιρείας η BNP Paribas, φαίνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου να έχει επικεντρωθεί σε πέντε ισχυρούς μνηστήρες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ.

Στα ονόματα αυτά φιγουράρουν η αυστραλιανή Macquarie, που έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και η οποία έχει διεισδύσει από τον προηγούμενο χρόνο στην ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας μέσω της θυγατρικής CERO Generation. Επίσης ενδιαφέρον φέρεται να έχει επιδείξει η κινεζική State Grid η οποία στην Ελλάδα ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, η αμερικανική KKR, οι Γάλλοι του Ardian, που συμμετέχουν σε κοινό σχήμα με Ελλάκτωρ -ΑΒΑΞ και στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού καθώς επίσης και η Antin Infrastructure Partners, που ανήκει στα private equity fund με τοποθετήσεις στον τομέα των υποδομών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι επίκειται άμεσα η υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους κάνοντας λόγο για μια αποτίμηση ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ για την ελληνική θυγατρική με την μητρική εταιρεία να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στην τελική συμφωνία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ιταλικό management ανακοίνωσε μια σαρωτική αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων, επιλέγοντας τη  στρατηγική παραμονής στην Ελλάδα και την Αυστραλία αλλά σε σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή, ακολουθώντας ένα συνεργατικό μοντέλο, το λεγόμενο Stewardship.

Στις 17 Νοεμβρίου όπως είχε αποκαλύψει το Newmoney, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ENEL Green Power Hellas προχώρησε στην μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 151 εκατ. ευρώ, (με ακύρωση 15.100.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστη) και επιστροφή του ποσού στη μέτοχό της, δηλαδή τον μητρικό όμιλο Enel. Η ίδια γενική συνέλευση αποφάσισε πριιν την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου την αύξησή του κατά 32 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση υπέρ το άρτιο ποσών και έκδοση 3.200.000 νέων κοινών μετοχών.

Η ENEL Green Power Hellas διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 481 MW από ένα συνολικό pipeline ισχύος 6 GW. Εξ αυτών ισχύς 368 MW προέρχεται από αιολικά πάρκα, 94,2 MW από φωτοβολταικούς σταθμούς και 19,3 MW από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Πέρσι η Enel Green Power σημείωσε νέο ρεκόρ στις επιδόσεις της στις ΑΠΕ, κατασκευάζοντας 5.223 MW νέα έργα συμπεριλαμβανομένων 387 MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία σημείωσε επίσης ρεκόρ όσον αφορά τη νέα ανανεώσιμη εγκατεστημένη ισχύ υπό κατασκευή στις 31 Δεκεμβρίου 2022, με 67 μονάδες και συνολικά περίπου 7.200 MW.

Η Enel Green Power κατέχει την υψηλότερη θέση στον κόσμο  στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τα έργα που κατασκευάστηκαν το 2022, έχει αγγίξει τα 59 GW ανανεώσιμης ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι, τα TikTok του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η προσφορά του ΠΑΟ και το ντέρμπι στον Κυπριώτη

H Imperial Tobacco Hellas έγινε Imperial Brands Hellas και ακολουθεί τον δρόμο της Παπαστράτος

Το disaster story και το νέο σφυρί για την ιστορική Φιλκεράμ – Johnson