Η εικαζόμενη χρήση καυσίμων χαμηλής ποιότητας και η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin έχουν ως αποτέλεσμα πόλεις σε όλο το Ιράν να βυθιστούν στο σκοτάδι και να καλυφθούν από πυκνό στρώμα αιθαλομίχλης.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τεχεράνης, η Hamshahri, κυκλοφόρησε σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο «20 μέρες πνιγμένοι στον καπνό» και μια φωτογραφία της πρωτεύουσας καλυμένης με αιθαλομίχλη.

Σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Ιρανών φοιτητών (ISNA) οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μαζούτ (χαμηλής ποιότητας πετρέλαιο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς καταγράφεται έλλειψη φυσικού αερίου εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οικιακής κατανάλωσης. Ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh αρνήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ιράν χρησιμοποιεί μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάποια εργοστάσια έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διακοπές ρεύματος σε διάφορες πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα, Τεχεράνης. Αξιωματούχοι που επικαλείται το ISNA δήλωσαν ότι τα επίπεδα ρύπανσης είχουν γίνει «επικίνδυνα».

Στο αέριο καταγράφονται ελλείψεις καθώς χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της πλειοψηφίας των σπιτιών στο Ιράν και οι θερμοκρασίες φέτος ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Επιπλέον οι ανάγκες θέρμανσης έχουν αυξηθεί καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού αναγκάζουν τους πολίτες να μένουν σπίτια τους, ενώ οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν τις μαζικές μεταφορές.

Τα blackout έχουν επιδεινωθεί επιπλέον από τις εξορύξεις Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, για τις οποίες χρησιμοποιούνται υπολογιστές υψηλής ισχύος προκειμένου να επαληθευτεί η νομιμότητα των συναλλαγών και να δημιουργηθούν τα ψηφιακά νομίσματα, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα έχουν απομονώσει το Ιράν από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν αυξήσει κατακόρυφα την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο.

Ωστόσο οι πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης και πρόσφατα κατέσχεσε περίπου 6.000 μηχανήματα εξόρυξης.

Εκπρόσωπος της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας απολογήθηκε για τα blackout και ανακοίνωσε ότι περιορίστηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την εξόρυξη Bitcoin και τη βιομηχανία προκειμένου να καλυφθούν οι οικιακές ανάγκες.

Αξιωματούχοι υγείας στην πρωτεύουσα προειδοποίησαν ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους θανάτους στο Ιράν από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμα:

UBS: Οι προβλέψεις για πετρέλαιο, χρυσό και μέταλλα το 2021

Σούπερ μάρκετ ωράριο: Τι ώρα θα κλείνουν μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Ο CEO που συγκέντρωσε 380 εκατ. δολάρια και διπλασιάζει τη διάρκεια ζωής των φρούτων