Τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του ετοιμάζεται να κάνει ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX, με την προσθήκη δέκα νέων εταιρειών και την εφαρμογή νέων ποιοτικών ελέγχων, μετά το σκάνδαλο με την Wirecard που δημιούργησε σοβαρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία του δείκτη και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο διαχειριστής του δείκτη Qontigo, που αποτελεί μονάδες του Deutsche Boerse, θα αυξήσει κατά το γ’ τρίμηνο του 2021 τον αριθμό των μελών του DAX στα 40 από 30 που είναι σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επίσης θα επιβληθούν νέα κριτήρια τόσο στα υπάρχοντα όσο και στα υποψήφια μέλη του DAX, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για τριπλές τριμηνιαίες καταστάσεις και ετήσια αποτελέσματα, ενώ θα προβλέπεται έξοδος με… συνοπτικές διαδικασίες για όσους δεν τα παραδίδουν εγκαίρως.

Οι αλλαγές έρχονται μετά την σκάνδαλο της Wirecard, της fintech εταιρείας που ήταν μέλος του DAX για δύο χρόνια παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για παρατυπίες. Όταν κατέρρευσε τον περασμένο Ιούνιο, η πίεση για αναθεώρηση του δείκτη εντάθηκε, καθώς οι υπάρχοντες κανόνες δεν επέτρεψαν την άμεση αποπομπή από τον δείκτη του πρώτου αφερέγγυου μέλους του.

Μετά από αυτό, ακολούθησαν συσκέψεις διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων με πάνω από 600 συμμετέχοντες της αγοράς, προτού προσαρμοστούν οι κανόνες λειτουργίας.

«Οι δείκτες αναφοράς της Ευρώπης είναι γενικά πολύ περιορισμένοι σε σύγκριση με τους δείκτες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Φρέντερικ Χόλντνερ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Salm-Salm & Partner.

Για τα υποψήφια νέα μέλη τα δυνητικά οφέλη είναι μεγάλα με περίπου 14 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακά κεφάλαια στον Dax, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Μεταξύ των πιο πιθανών μετοχών που θα συμπεριληφθούν θα ήταν μετοχές του δείκτη MDAX της Γερμανίας, που περιλαμβάνουν τις: Airbus , Siemens Healthineers, Sartorius, Zalando, Knorr-Bremse και Hannover Rueck.

Η είσοδος για νέα μέλη θα βασίζεται στο ανώτατο όριο της αγοράς, σε ένα γενικό όριο ρευστότητας και στα νέα ποιοτικά κριτήρια. Τα νέα μέλη θα πρέπει επίσης να είναι κερδοφόρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Delivery Hero (που είχε εξαγοράσει την ελληνική Instashop πριν από λίγους μήνες) εντάχθηκε στον DAX τον Αύγουστο για να αντικαταστήσει την Wirecard και ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι η εταιρεία παράδοσης τροφίμων στο Βερολίνο δεν είχε ποτέ αναφέρει ετήσιο κέρδος. Εάν οι νέοι κανόνες είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ, δεν θα ήταν επιλέξιμη.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι απαιτήσεις για αναφορά των κερδών θα ενεργοποιηθούν κατά το α’ τρίμηνο μαζλι με μια εντολή προς τις εταιρείες να συμπεριλάβουν μια επιτροπή ελέγχου στο εποπτικό τους συμβούλιο. Τα υπάρχοντα μέλη που δεν έχουν ακόμη ελεγκτική επιτροπή θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Αύγουστο του 2022 για να προσαρμοστούν στον νέο κανόνα.

Διαβάστε ακόμη:

O Ερντογάν ετοιμάζεται για μια τετραετία «κόλαση» – Τι αλλάζει με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Σταϊκούρας για Πειραιώς: «Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε για να στηρίξουμε το ΤΧΣ»

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν ΙΧ από τον Ιανουάριο