Διακοπές ρεύματος στις βιομηχανικές μονάδες ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει η Τουρκία, μετά την απόφαση του Ιράν να κλείσει το φυσικό αέριο προς τη χώρα για δέκα μέρες.

Η κρατική Botas ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το φυσικό αέριο που πουλά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλη κατανάλωση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τη μείωση.

Επίσης, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις θα υποστούν διακοπές στη λειτουργία τους.

Η απόφαση του Ιράν αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την Τουρκία, η οποία τους τελευταίους μήνες βλέπει το κόστος για την ενέργεια που εισάγει να συσσωρεύεται, λόγω της αύξησης των τιμών και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Μάλιστα, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκαν να δανείσουν στην Botas δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι αγορές της. Το Ιράν, από την πλευρά του, απέδωσε τη διακοπή των ροών στο φυσικό αέριο σε τεχνικό πρόβλημα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες η Τουρκία εισάγει περίπου το 10% του αερίου που χρειάζεται από το Ιράν. Σύμφωνα με την Botas, αυτό το διάστημα οι ανάγκες για φυσικό αέριο στην Τουρκία είναι μεγαλύτερες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές για την εποχή από ό,τι συνηθίζεται. Οι τουρκικές Αρχές ανέφεραν ότι οι διακοπές ρεύματος δεν θα επηρεάσουν τα σπίτια.

Εξάλλου, η Τουρκία εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο για να βελτιστοποιήσει το κόστος, όταν οι τιμές των συμβολαίων άμεσης παράδοσης είναι χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει η Botas με εξαγωγείς όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία και το Ιράν.

Διαβάστε ακόμη

ΛΑΡΚΟ: Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 4 εκατ. ανά εξάμηνη καθυστέρηση επέβαλε το δικαστήριο της ΕΕ

Γιατί «δεν σκοτώνουν» τα container vessels όταν γεράσουν

Evergrande: Οι κάτοχοι ομολόγων απειλούν με νομικές κινήσεις