Η κυβέρνηση της Ιταλίας πιθανότατα θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τη συμφωνία στο σχέδιο μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης (ESM), προκαλώντας αβεβαιότητα στις προσπάθειες αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υπό την πίεση του “Κινήματος των Πέντε Αστέρων” (κυβερνητικού του εταίρου) πιθανότατα θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 12-13 Δεκεμβρίου από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβάλουν την τελική έγκριση του ανασχηματισμού του ESM, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Κόντε θα συνδέσει την τελική έγκρισή του σχεδίου με την πρόοδο σε άλλα θέματα, όπως η κοινή ασφάλιση τραπεζικών καταθέσεων και ο κοινός προϋπολογισμός, δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπέγραψαν το νομικό κείμενο που περιγράφει τις αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης του μπλοκ, τον Ιούνιο. Οι μεταρρυθμίσεις διευρύνουν τις εξουσίες του ESM, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να λειτουργεί ως γραμμή χρηματοδότησης σε περιπτώσεις κρίσεις για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το θέμα της μεταρρύθμισης του ESM έχει μετατραπεί σε “καυτή πατάτα” το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία, κλονίζοντας την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία που έχει ήδη υποστεί πλήγματα από την αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και τη φορολογική πολιτική.

Ο Κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγνάσιο Βίσκο, δεν είναι κατά της μεταρρύθμισης του ESM, σύμφωνα με πηγή της τράπεζας. Ο Βίσκο έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους ανάληψης άλλων πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον ESM, χωρίς μια ευρύτερη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο ​​Γκουλτιέρι παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην Ιταλία σχετικά με τη διαδικασία μεταρρύθμισης. Σε δήλωσή του αργά την Τετάρτη, έγραψε ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης δεν απαιτεί την προληπτική αναδιάρθρωση του χρέους.

Η άποψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ματέο Σαλβίνι ότι η Ιταλία θα απολέσει την κυριαρχία της εάν εγκριθούν οι αλλαγές του ESM βρήκε τη στήριξη των πρώην συμμάχων του, του” Κινήματος των Πέντε Αστέρων” οι οποίοι τον είχαν εγκαταλείψει το καλοκαίρι για να συνεργαστούν με το Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να σχηματίσουν μια πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των “Πέντε Αστέρων” Λουίτζι Ντι Μάιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού για την Παρασκευή το πρωί.

“Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε “χτυπήματα κάτω από τη ζώνη” στο παρελθόν και δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε να τα ανεχόμαστε”, δήλωσε σήμερα ο Ντι Μάιο στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο υπουργός Οικονομικών Γκουλτιέρι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποβάλει έκθεση για το θέμα στις 27 Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές σε ποιο μέρος της μεταρρύθμισης αντιτίθενται οι Ιταλοί πολιτικοί, η χώρα έχει απαιτήσει εδώ και καιρό οι όποιες αλλαγές στον ESM να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικότερου πακέτου μεταρρυθμίσεων στη ευρωζώνη. Ο προκάτοχος του Γκουλτιέρι στο υπουργείο Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, είχε συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις εκπροσωπώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του Κόντε.

Η συζήτηση για την ασφάλιση των καταθέσεων στην ευρωζώνη, η οποία για καιρό είχε τεθεί στον “πάγο” από την Γερμανία, αναζωπυρώθηκε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι Ιταλοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν συγκρατημένα την πρωτοβουλία, προειδοποιώντας όμως ότι μία από τις βασικές διατάξεις για τον περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για τη χώρα.