BLOOMBERG

Το ράλι των ομολόγων συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αγορές (πίνακες)

Με «βλέμμα» στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed, οι επενδυτές πόνταραν στο κρατικό και εταιρικό χρέος - Μείωση των επιτοκίων ακόμα και το α’ τρίμηνο του 2024 αναμένει ο Μπιλ Άκμαν

Ένα έτος κατά το οποίο ελάχιστα πήγαν καλά στην αμερικανική αγορά ομολόγων, ο Νοέμβριος αποδείχθηκε μία ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών οδήγησε τις τιμές των ομολόγων σε σημαντική αύξηση, προκαλώντας την καλύτερη μηνιαία πορεία από τη δεκαετία του ‘80 και εντείνοντας ένα ισχυρό ράλι στο σύνολο των αγορών. Ακόμα και τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα ακολούθησαν την ανοδική τάση.

Για τους επενδυτές οι οποίοι προετοιμάζονταν για ένα τρίτο έτος απωλειών στις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, το ράλι ήταν σωτήριο.

Ο δείκτης Bloomberg US Aggregate Index έχει επιστρέψει στο 4,9% αυτόν τον μήνα, τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,26%. 

Το εάν το ράλι θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο και μέχρι το 2024 εξαρτάται από το εάν οι κύριες δυνάμεις οι οποίες το προκαλούν, δη η μείωση του πληθωρισμού και η πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Fed, θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Τα περιορισμένα στοιχεία της αγοράς εργασίας και του ΔΤΚ ενίσχυσαν την αγορά ομολόγων, ενώ το «λιθαράκι» τους έβαλαν και οι δηλώσεις των Τζερόμ Πάουελ και Κρίστοφερ Γουόλερ. 

Οι ενδείξεις της λεγόμενης και «ήπιας προσγείωσης» της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας και η μείωση του κόστους δανεισμού έχουν οδηγήσει τον MSCI World Index σε άνοδο της τάξης του 8,9% αυτό τον μήνα, ενώ οι αναδυόμενες αγορές έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης του 7,4%. Ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index ο οποίος μετρά την απόδοση των μεγαλύτερων ψηφιακών νομισμάτων, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 18%. 

Τα αμερικανικά junk bonds έχουν σημειώσει ράλι άνω του 4%, τη στιγμή που οι επενδυτές «έριξαν» $11,9 δισ. στα ETFs τα οποία επενδύουν στο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. 

«Υπάρχει λίγος φόβος τύπου πως θα χάσουν το… τρένο, γνωστός και ως FOMO», όπως δήλωσε ο αναλυτής της Columbia Threadneedle Investment, Εντ Αλ-Χουσέινι, προσθέτοντας πως «οι αποδόσεις του 5% των 10ετών ομολόγων αποτελούν άξαφνα μία μακρινή ανάμνηση».

Οι επενδυτές, επίσης, εκτιμούν μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 1,15% το 2024, με την πρώτη μείωση να αναμένεται πλέον κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, CEO και ιδρυτής της Pershing Square, Μπιλ Άκμαν, δήλωσε πρόσφατα πως η Fed ενδέχεται να δράσει ακόμη νωρίτερα, υποστηρίζοντας πως ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το α’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Αυτή η γρήγορη αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να προκαλέσει πληθώρα κάλυψης των σορτ των επενδυτών ενώ, όπως υποστηρίζει και ο ιδρυτής της LongTail Alpha, Βινίρ Μπανσάλι, πολλοί απαισιόδοξοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να προβαίνουν σε διορθωτικές κινήσεις των τοποθετήσεών τους.

Oι αποδόσεις των ομολόγων άνω του 5% του περασμένου μήνα έπεισαν τους ενεργούς διαχειριστές ομολόγων των Pimco, Doubleline Capital, Capital Group και Columbia Threadneedle μεταξύ άλλων, να επενδύσουν σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. 

Έρευνα της JPMorgan Chase & Co. αυτής της εβδομάδας αποκάλυψε πως οι ενεργοί επενδυτές συνέχισαν να ενισχύουν τα στοιχήματα αυτά.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων και οι επενδυτές στην Western Asset Management, του οποίου το core plus bond fund κατέγραψε κέρδη 6% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το 98% των ανταγωνιστών του.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα αναμένει το χρησμό της Fitch Ratings για νέα αναβάθμιση

Όμιλος Ηρακλής: Έκρηξη πράσινων επενδύσεων πάνω από 600 εκατ. έως το 2027

Βίκτωρ Τροκούδης (Plum): Το μακρύ ταξίδι από το Χάρβαρντ και το INSEAD έως το deal με την Eurobank (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""