Η Ernst & Young LLP παραδέχτηκε ότι οι δεκάδες εργαζόμενοι του τμήματος ελέγχου της εταιρείας «έκλεψαν» στις εξετάζεις δεοντολογίας των για την πιστοποίηση Ορκωτών Λογιστών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η EY θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων -το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ για μια ελεγκτική εταιρεία. Εκτός από την παραβίαση των λογιστικών κανόνων, η EY δεν συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η SEC.

Σχεδόν 50 υπάλληλοι του τμήματος audit της EY μοιράστηκαν «σκονάκια» με λύσεις κατά τη διάρκεια εξετάσεων CPA στο τμήμα δεοντολογίας από 2017 έως το 2021 και εκατοντάδες άλλοι «έκλεψαν» σε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτιθσης, ανέφερε η SEC. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Πολλοί υπάλληλοι της EY γνώριζαν ότι η συμπεριφορά τους παραβίαζε τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας, αλλά ορισμένοι εξακολουθούσαν να αντιγράφουν επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν αλλιώς τις εξετάσεις, σύμφωνα με την SEC.

«Είναι απλώς εξωφρενικό το γεγονός ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες που είναι υπεύθυνοι την προστασία των πελατών από τις απάτες «έκλεψαν» στις εξετάσεις δεοντολογίας», δήλωσε ο Gurbir Grewal, στέλεχος της SEC. «Είναι εξίσου σοκαριστικό το γεγονός ότι η Ernst & Young εμπόδισε την έρευνά μας για αυτήν την ανάρμοστη συμπεριφορά».

Εκτός από το πρόστιμο-ρεκόρ, η EY πρέπει να προσλάβει δύο ανεξάρτητους συμβούλους για να εξετάσουν τις πολιτικές δεοντολογίας της και έναν ακόμη για να ελέγξει γιατί δεν έγιναν νωρίτερα γνωστές οι «απάτες». Η εταιρεία έχει μηνυθεί από την κύρια ρυθμιστική αρχή της Wall Street κι άλλες φορές στο παρελθόν. Τον περασμένο Αύγουστο, η EY πλήρωσε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στην SEC για παραβίαση των κανόνων ανεξαρτησίας των ελεγκτών.

Τα 100 εκατ. δολάρια είναι πρόστιμο διπλάσιο από το αυτό που κλήθηκε να καταβάλει το 2019 η KPMG για παρόμοιους λόγους.

Διαβάστε ακόμα:

Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Άνοιξαν οι κάνουλες του ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα – Επανήλθε σε λειτουργία ο TurkStream

Λαγκάρντ: Δεν περιμένουμε ύφεση – Είμαστε έτοιμοι για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων