Την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη υποβάθμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παράλληλα δήλωσε έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμη και με ταχύτατο ρυθμό, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

«Έχουμε αισθητά υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά εξακολουθούμε να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ» τόνισε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα οικονομολόγος, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας, το οποίο διοργανώνεται στην Πορτογαλία. 

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ ήταν απολύτως σαφής: «Εάν ο πληθωρισμός δεν βελτιωθεί, τότε θα έχουμε επαρκή στοιχεία ώστε να κινηθούμε ταχύτερα. Είναι μια δέσμευση που εξαρτάται από τα δεδομένα της οικονομίας».  

Η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινώσει και μια δεύτερη αναθεώρηση, κάτι που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,50%.  

Η ανάγκη δράσης εκ μέρους της Φρανκφούρτης απορρέει από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο σκαρφάλωσε στο 8,1%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Για το σύνολο του 2022, μάλιστα, ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,8%, υπερτριπλάσιος του επίσημου στόχου του 2%.  

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια συνιστούν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία. Κι αυτό, διότι ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.  Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά μόλις 2,8% το 2022 (από 5,4% το 2021), ενώ περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται το 2023 και το 2024, όταν η ανάπτυξη περιοριστεί στο 2,1%.   

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα κορυφωθεί στο 6,8% φέτος έναντι 2,6% το 2021, ενώ αισθητή υποχώρηση επίκειται το 2023 και το 2024, όταν μειωθεί στο 3,5% και στο 2,1% αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης:

Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Εκλογές και ποσοστά, τα νέα πακέτα της Intrum, οι Μπάκοι επιμένουν στην Ιντρακάτ και η Amazon στη Νάξο 

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)