Οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν μερικές από τις απώλειες αυτού του μήνα την Παρασκευή, αφού προηγουμένως η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με ένα πολύπλοκο σχέδιο για την άρση του μεγαλύτερου μέρους του βάρους των επισφαλών δανείων τους.

Ο δείκτης τραπεζών αναφοράς της Αθήνας σημείωσε άνοδο 3,6%, αφού έφτασε σε χαμηλά επίπεδα νωρίτερα την εβδομάδα. Η Eurobank Ergasias SA, η οποία ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου την Πέμπτη, σημείωσε αύξηση 4,9%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ κέρδισε 4%.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, προβλέπει τη μεταφορά σε ένα ειδικό όχημα, ενός σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε καθαρή λογιστική αξία, μαζί με ένα μέρος των πιστώσεων αναβαλλόμενης φορολογίας που καταγράφονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τραπεζικές μετοχές της χώρας έχουν κατακρημνιστεί φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα δεσμά της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς να «καούν» ακόμα περισσότερα κεφάλαια – τα οποία λείπουν σήμερα. Όταν η πρόταση της κεντρικής τράπεζας έγινε γνωστή για πρώτη φορά από το Bloomberg News, οι μετοχές αρχικά έκαναν ράλι, αλλά σύντομα συρρικνώθηκαν εκ νέου.

Πλήθος προτάσεων

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης πάνω σε ένα σχέδιο για τη μείωση του βάρους για τους δανειολήπτες με σχετικά μικρή δυνατότητα αποπληρωμής, ενώ μια άλλη πρόταση προβλέπει ένα φορέα ειδικού σκοπού για το «κακό χρέος» που μπορεί να περιλαμβάνει κρατική εγγύηση και να χρησιμοποιεί κρατικά κονδύλια.

“Με τέτοια πληθώρα διαφορετικών προτάσεων και με απουσία μέχρι στιγμής ενός ξεκάθαρου σχεδίου που να αξιολογηθεί και αν συμφωνηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η τελική λύση γίνεται σίγουρα ένα πολύ περίπλοκο έργο”, ανέφεραν οι αναλυτές της Euroxx Securities στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποσκοπεί στη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως προς τις συνολικές απαιτήσεις σε μονοψήφιο ποσοστό, εντός της επόμενης τριετίας. Για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας, το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει ότι θα προβεί σε τιτλοποίηση τριών κατηγοριών τραπεζογραμματίων. Πριν από αυτή τη συμφωνία, οι τράπεζες αναμένεται να επαναδιατυπώσουν, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους επόπτες, τους στόχους τους για μειώσεις των κακών δανείων.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η μεταφορά περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ φορολογικών πιστώσεων θα μειώσει αμέσως τα επισφαλή δάνεια κατά 47%. Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για όλες τις συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν σε διψήφια ποσοστά.

Καλοδεχούμενη κίνηση

Οι “εξελίξεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτες”, δήλωσε ο Adam Farkas, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, την Πέμπτη πριν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. “Κάποιες πρόσθετες ενέργειες ήταν απαραίτητες. Υποστηρίζουμε θερμά την προσπάθεια”.

Η έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα προϊόντα ανήλθε σε σχεδόν 89 δισ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το μισό, περίπου, του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και πάνω από το μισό των ανεξόφλητων πιστώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Όσοι «σορτάρουν» τις ελληνικές τράπεζες λένε ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί χωρίς ένα νέο γύρο εισφορών κεφαλαίου που θα αποσαθρώσει τους υφιστάμενους μετόχους.

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει ακόμη να ικανοποιήσει το εποπτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

friday.png