Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για δεύτερο μήνα, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σχεδόν 20ετή διακυβέρνησή του.

Όπως προέβλεψαν οι 22 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο στο 14%. Τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 48,7%.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε μικρές απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,2% στις 13,62 λίρες ανά δολάριο.

Λίγο πριν την απόφαση της Πέμπτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η συζήτηση για τα επιτόκια έχει υποχωρήσει σημαντικά και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν σταθεροποιηθεί».

Πρόσθεσε δε ότι «πλέον είναι καιρός να κάνουμε τον πληθωρισμό μονοψήφιο».

Οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την Τουρκία στα τέλη του 2021 πυροδότησαν την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, αφήνοντας τη χώρα πιο εκτεθειμένη από τις υπόλοιπες στις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.

Την ώρα που σε πολλές αναδυόμενες αγορές οι ανταγωνιστές του συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, με το –ανορθόδοξο σε σχέση με τους οικονομολόγους– σκεπτικό ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού πυροδοτεί τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων του προέδρου Ερντογάν, οι Αρχές έχουν πάψει να εστιάζουν στα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εισήγαγε κίνητρα για ένα νέο πρόγραμμα καταθέσεων με σκοπό τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, ενώ η κυβέρνηση μείωση τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Επέστρεψαν οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση – Αβεβαιότητα στο ταμπλό

«Εφιάλτης» για την εφοδιαστική αλυσίδα η συμφόρηση σε αμερικανικά & ασιατικά λιμάνια

Ματέο Ρέντσι: Εισαγγελείς ζητούν την παραπομπή του για διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση κόμματος