Δημοσκόπηση στους πάνω από 116 εκατ. χρήστες του Twitter έκανε ο νέος ιδιοκτήτης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Ελον Μασκ, θίγοντας αυτή τη φορά το ευαίσθητο θέμα της ρύθμισης του περιεχομένου της πλατφόρμας. Η ερώτηση που απηύθυνε ήταν αν πρέπει να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιστρέψει στο Twitter, αφού οι λογαριασμοί του στα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2011 μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Vox Populi, Vox Dei», έγραψε ο Μασκ στο Twitter, μια λατινική φράση που σημαίνει: «φωνή λαού, φωνή Θεού». Η δημοσκόπηση είναι ανοικτή για 24 ώρες και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 60% όσων απάντησαν τάσσεται υπέρ της επιστροφή του Τραμπ στην πλατφόρμα.

Ο επικεφαλής της Tesla που υπερασπίζεται το όραμά του της πλήρους ελευθερίας της έκφρασης επεσήμανε χθες ότι «η πολιτική του νέου Twitter είναι η ελευθερία της έκφρασης, αλλά όχι η ελευθερία να επιτίθεται κανείς» στους ανθρώπους.

Ο Μασκ εξήγησε ότι «τα αρνητικά tweets ή όσα προωθούν το μίσος» θα υποβιβάζονται και δεν θα μπορούν να έχουν έσοδα από διαφημίσεις. «Δεν θα μπορείτε να βρείτε αυτά τα tweets παρά μόνο αν ψάξετε συγκεκριμένα για αυτά, κάτι που δεν διαφέρει από το υπόλοιπο ίντερνετ», πρόσθεσε.

Το όραμα του Μασκ για το Twitter, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής πολλών χωρών, ανησυχεί ιδιαίτερα οργανώσεις, αρχές και διαφημιστές. Φοβούνται ότι θα καταργήσει τις υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας, όσο ανεπαρκείς κι αν κρίνονται, που προστατεύουν από τη παραπληροφόρηση, την παρενόχληση και άλλες παραβιάσεις.

Περίπου 22 ώρες πριν λήξει η δημοσκόπηση, είχαν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 2,3 εκατομμύρια ψήφοι με περίπου το 59% των ερωτηθέντων να ψηφίζουν ναι. Ο Μασκ είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση για τον λογαριασμό του Τραμπ, αλλά επανέφερε λογαριασμούς που συνδέονται με τον συντηρητικό Τζόρνταν Πίτερσον, προσωπικότητα των ΜΜΕ, καθώς και τον σατιρικό ιστότοπο Babylon Bee.

Ο Τραμπ αποκλείστηκε οριστικά από το Twitter το 2021 «λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μπήκε επίσημα στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ για το 2024, επισημοποιώντας αυτό που αρνιόταν και ειρωνευόταν για μήνες.

Ο Μασκ έχει μακρά παράδοση στη διενέργεια δημοσκοπήσεων σχεδόν για τα πάντα: από την ενεργοποίηση ενός κουμπιού επεξεργασίας για το Twitter, την πώληση μετοχών της Tesla Inc., μέχρι και για το αν οι πολιτικοί ή οι δισεκατομμυριούχοι είναι πιο αξιόπιστοι.

Διαβάστε ακόμη:

Χριστούγεννα στο ημίφως: Η Ευρώπη χαμηλώνει τα φώτα λόγω ενεργειακού κόστους – Βαρύ το πλήγμα για την αγορά

PlasTICK: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία για έναν τουρισμό χωρίς πλαστικό (pic)

Γιατί το ελληνικό χρέος είναι το πιο «βιώσιμο» στον ευρωπαϊκό Νότο