Παρά την ένθερμη προσπάθεια του Ελον Μασκ για την υποστήριξη του θετικού αφηγήματος όσον αφορά την εξαγορά του Twitter στις ΗΠΑ, ο πλουσιότερος επιχειρηματίας του κόσμου ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην αντίπερα όχθη του Ειρηνικού.

Η Ασία, η οποία αποτελεί το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι -επίσης- και η αγορά με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Παρ’ όλα αυτά, η «στεντόρεια» ανακοίνωσή του για την κατάργηση της λογοκρισίας ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις ασιατικές χώρες, αρκετές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά απολυταρχικές. Το διακύβευμα είναι σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι χρήστες του Twitter στην Ασία κυμαίνονται στους 179 εκατομμύρια ημερησίως, σε σχέση με τους 38 εκατομμύρια χρήστες των ΗΠΑ. 

Ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση, το Twitter έχει υποσχεθεί -στο παρελθόν- πως θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της κάθε χώρας. Για τον τον Τζέι-Τζέι Ρόουζ, του αυστραλιανού think tank Lowy Institute «η Ασία θα αποτελέσει το “κλειδί” της βιωσιμότητας του νέου Twitter. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο προσέγγισης του Μασκ και την προσπάθεια επιβολής ελευθερίας λόγου που αναζητά».

Κίνα

Το Twitter είναι επίσημα απαγορευμένο στην Κίνα αλλά η χώρα αποτελεί επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος του Μασκ, κάτι το οποίο μπορεί να τον επηρεάσει, όπως άφησε να εννοηθεί και το «αντίπαλον δέος» Τζεφ Μπέζος σε πρόσφατό του tweet λίγο μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ.

Η Κίνα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική πηγή πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων για την Tesla. H συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία απολαμβάνει και φοροαπαλλαγές στη μονάδα Shanghai Gigafactory της, η πρώτη ξένη επιχείρηση του είδους της στην οποία δε συμμετέχουν οι κινεζικές αρχές.

Οι κινήσεις του Μασκ για περιορισμό της προπαγάνδας των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης Xinhua και Global Times και των αναρτήσεών τους στην πλατφόρμα θα βρεθούν υπό το μικροσκόπιο τόσο των αρχών όσο και των χρηστών.

Σύμφωνα με τη Σουζάν Νόσελ, CEO της ΜΚΟ PEN America, «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Μασκ θα είναι η αποφυγή του “ξεπλύματος” της κινεζικής κυβέρνησης στην πλατφόρμα. Ό,τι αλλαγές και να επιφέρει στο Twitter, οι προσπάθειές του ενδέχεται να υποσκαπτούν από την “κινεζική χείρα” που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο, ή την υποψία αυτής».

Σύμφωνα με τον Τσεν Γουεϊχουά της China Daily, οι «ταμπέλες» των «κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης» αποσαθρώνουν την ελευθερία του λόγου. Σημειωτέον πως ο δισεκατομμυριούχος Μασκ δεν έχει ανακοινώσει με ποιόν τρόπο θα καταπολεμήσει τη λογοκρισία στην πλατφόρμα.

Έπειτα υπάρχει και το πρόβλημα των bots. Η Κίνα έχει πολλάκις χρησιμοποιήσει αυτοματοποιημένα «bots» τα οποία προωθούν την κυβερνητική προπαγάνδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter κατήργησε 170.000 λογαριασμούς το 2020, οι οποίοι σύμφωνα με την εταιρεία «προωθούσαν το γεωπολιτικό αφήγημα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας». Ο Μασκ έχει υποσχεθεί πως θα καταπολεμήσει το spam των bots, όποιο και να είναι το αντίτιμο.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει πολλές φορές τιμωρήσει τους δισεκατομμυριούχους που δε συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του. Οι κινεζικές αρχές έχουν καταφερθεί κατά δισεκατομμυριούχων Κινέζων επιχειρηματιών όπως ο Τζακ Μα της Alibaba Group Holding ο οποίος έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα κοινά.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Tesla του Mασκ, όσο και η Boring Co μπορούν να αποτελέσουν κλειδί αναδιάρθρωσης των υποδομών της Κίνας και της επίτευξης των κλιματικών και αναπτυξιακών της στόχων. Όσο για το Twitter, οι κινεζικές αρχές αναμένεται πως δεν πρόκειται να το επιτρέψουν στη χώρα χωρίς επιβεβλημένη λογοκρισία.

Ινδία

Η Ινδία αποτελεί άλλη μία τεράστια αγορά για το Τwitter. Υπάρχουν μισό δισεκατομμύριο χρήστες του διαδικτύου, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται γοργά προς το ένα δισεκατομμύριο. Το Τwitter αποτελεί πολιτικό «όπλο» στην Ινδία, όπως ακριβώς και στις ΗΠΑ. Ακόμα και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το Twitter πολύ νωρίς, ενώ έχει μέχρι τώρα συγκεντρώσει 78 εκατομμύρια ακόλουθους. 

Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί, όμως, ζητά πολύ περισσότερο έλεγχο απ’ ό,τι ζητά η Ουάσινγκτον. Η ινδική κυβέρνηση και οι παράγοντες του Twitter είχαν μία αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη όσον αφορά την ελευθερία του λόγου κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων μπλόκων των αγροτών στη χώρα το 2020 και το 2021. Παρά την αρχική αντίσταση που προέβαλε η εταιρεία, ενέδωσε τελικά μετά την απειλή της φυλάκισης στελεχών του Twitter από τις ινδικές αρχές, καταργώντας 500 λογαριασμούς και μπλοκάροντας την πρόσβαση σε εκατοντάδες περισσότερους.

Νοτιοανατολική Ασία

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στη Σρι Λάνκα, της οποίας η κυβέρνηση απαγόρευσε την πρόσβαση στα social media λίγο πριν τις εκτεταμένες πορείες διαμαρτυρίας τον Απρίλιο. Παράλληλα, η χούντα στη Μιανμάρ απαγόρευσε την πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2021 για να καταπνίξει τους αντιστασιακούς.

Οι λοιπές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν κι αυτές τα δικά τους προβλήματα. Σύμφωνα με την Meta Platforms Inc, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ινδονησία αποτελούν επίκεντρο των ψευδών ή διπλών λογαριασμών. Η Meta έχει πολλάκις αναφέρει πως το 11% των λογαριασμών στις πλατφόρμες της είναι διπλοί, ενώ ένα επιπλέον 5% είναι ψεύτικοι.

Η ελευθερία έκφρασης πρόκειται -επίσης- να αποτελέσει πρόβλημα σε αρκετές από τις χώρες της περιοχής. Πρόσφατη νομοθεσία στη Σιγκαπούρη επιτρέπει στις αρχές την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χρηστών για την αποφυγή ξένης επιρροής στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Νέος νόμος κυβερνοασφάλειας στο Βιετνάμ απαιτεί -επίσης- παρεμφερή δεδομένα από τις διαδικτυακές υπηρεσίες των Facebook και Google

Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν πως η προσπάθεια του Μασκ θα αντιμετωπίσει «χίλια, μύρια κύματα» μέχρι να ευοδωθεί ή να αποτύχει. Για τον Ρόουζ του Lowy Institute: «η Ασία δεν είναι Βόρεια Αμερική ή Ευρώπη. Ο Μασκ έχει μεν μία συγκεκριμένη ιδέα της παγκοσμιοποίησης στο μυαλό του, αλλά τίποτα δεν είναι δυσκολότερο από την εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα

Τα σενάρια φουντώνουν, ο κύριος Παντελής είναι «μπελαλής», η Αττική Οδός που… μιλάει γαλλικά και το διαμάντι της Ύδρας

Ρεύμα: Στα 55 έως 60 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό – Μέτρα σε δύο δόσεις για τη στήριξη των καταναλωτών