Ο Τζιμ Χάνος, ο θρυλικός «σορτάκιας», γνωστός για τα στοιχήματά του κατά της Enron και της Tesla, κλείνει τα hedge funds του ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Η Chanos & Co., την οποία ίδρυσε ως Kynikos Associates το 1985, σχεδιάζει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με επιστολή προς τους πελάτες την Παρασκευή.

Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός επενδυτής θα μετατρέψει το hedge fund του Chanos & Co., σε οικογενειακό γραφείο που θα παρέχει «εξατομικευμένες συμβουλές για θεμελιώδεις ιδέες και χαρτοφυλάκια καθώς και για περιστασιακά κερδοφόρα μακροοικονομικά στοιχεία».

Ο 65χρονος επενδυτής, σχεδιάζει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα hedge funds του έχουν απώλειες περίπου 4% μέχρι στιγμής φέτος, και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν συρρικνωθεί σε λιγότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

Tesla, IBM

Ο Χάνος κόντραρε την Tesla του Έλον Μασκ το 2016 και αυτό δεν πήγε καθόλου καλά. Η μετοχή έχει εκτιναχθεί πάνω από 1.500% από το 2015. Ο Chanos είχε διαφωνήσει με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και την αποτίμησή της και δήλωσε το 2020 ότι τα τριμηνιαία κέρδη της καθοδηγούνταν περισσότερο από τις πωλήσεις πιστώσεων παρά από τα αυτοκίνητα.

Εκείνη τη χρονιά, μία από τις μεγαλύτερες short θέσεις του ήταν στην International Business Machines  λέγοντας ότι ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποίησε «χρηματοοικονομική μηχανική» για να μετριάσει την επιδείνωσή του. Υπήρξε επίσης μια ηχηρή «αρκούδα» για την Κίνα και κέρδισε 100 εκατομμύρια δολάρια από τη σορτάρισμα της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard.

Αν και τώρα κλείνει τα hedge funds του, ο Χάνος δήλωσε στην επιστολή του ότι πιστεύει ότι «η χρυσή εποχή της απάτης είναι ακόμη εδώ».

Μεταξύ των «άφθονων» ευκαιριών για σορτάρισμα που βλέπει σήμερα: τα κέντρα δεδομένων και τα real estate investment trusts, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες φοροελαφρύνσεις έρχονται το 2024 – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Δημοσκόπηση GPO: Πίσω από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ (γράφημα)

Σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Λ. Αθηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ