Με το που ανέλαβε τα ηνία της Uber τον Σεπτέμβριο, o Dara Khosrowshahi έσπευσε να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται για ένα επίπονο εξάμηνο.

Και όντως, επιβεβαιώνεται, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν πιθανές δωροδοκίες, αμφισβητούμενα σχέδια τιμολόγησης ακόμα και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από έναν ανταγωνιστή της.

Τα ίδια χαρακτηριστικά που, επί σειρά ετών, έβαλαν την εταιρεία σε μια τροχιά καταπληκτικής ανόδου – όπως η τάση της να αγνοεί τους κανόνες και να ανταγωνίζεται με πρωτοφανή αγριότητα, ακόμα και παράνοια – τώρα έχουν απελευθερώσει δυνάμεις που την τραβούν προς μια ανώμαλη, όπως όλα δείχνουν , προσγείωση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Uber είναι αντιμέτωπη με τουλάχιστον πέντε έρευνες για τέλεση ποινικά κολάσιμων πράξεων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι τρεις, όπως ήταν προηγουμένως γνωστό. Οι Αρχές ερευνούν το αν η Uber παραβίασε τους νόμους περί διαφάνειας των τιμών, ενώ γίνονται έρευνες και για ανάμειξη της εταιρείας σε πιθανή κλοπή εγγράφων και στοιχείων που περιγράφουν την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της ανταγωνιστικής Alphabet.

Παράλληλα, η Uber πρέπει να υπερασπιστεί εαυτόν και έναντι δεκάδων υποθέσεων του αστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και μιας που έφερε στη δικαιοσύνη η Alphabet και η οποία εκδικάζεται τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, αρκετές χώρες που «μυρίζονται» την αδυναμία της, προσανατολίζονται στην απαγόρευση της εν λόγω εφαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο βασική και κερδοφόρα αγορά της Uber, το Λονδίνο, έκανε βήματα προκειμένου να κηρύξει την εφαρμογή παράνομη, επικαλούμενη έλλειψη εταιρικής ευθύνης.

Η Uber είναι η πιο πολύτιμη start-up του τομέα τεχνολογίας, ωστόσο μετά βίας ταιριάζει σε αυτό που παραδοσιακά ορίζουμε ως εταιρεία τεχνολογίας. Οι χιλιάδες υπάλληλοί της είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία προσπαθεί να βάλει μεν μια πινελιά από Silicon Valley στην παλιομοδίτικη επιχείρηση των ταξί και των μαύρων αυτοκινήτων, αλλά την ίδια στιγμή βάζει το πόδι της σε «γκρίζες» περιοχές του νόμου…