Bloomberg

Uber: Παραχωρεί εργασιακά δικαιώματα σε 70.000 βρετανούς οδηγούς της μετά από την ήττα στο Ανώτατο δικαστήριο

  • newsroom


Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η Uber υιοθετεί και θέτει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο

Με ανακοίνωσή της, η Uber, δήλωσε πως θα ικανοποιήσει τελικά το αίτημα χιλιάδων οδηγών της. Από εδώ και στο εξής, περισσότεροι από 70.000 οδηγοί ταξί της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ παράλληλα θα έχουν πρόσβαση και σε άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και σήμερα, οι οδηγοί της Uber θεωρούνταν αυτοαπασχολούμενοι γεγονός που σήμαινε ότι η  ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου τους παρείχε ελάχιστη προστασία.

Έπειτα όμως, από τη μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Uber για τα δικαιώματά τους και κυρίως έπειτα από την απόφαση – ορόσημο για το μέλλον της απασχόλησης που έλαβε τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, απορρίπτοντας την έφεση της εταιρείας ταξί και αποφασίζοντας ότι η Uber θα πρέπει να παραχωρήσει δικαιώματα στους εργαζομένους της, οι οδηγοί της χαρακτηρίστηκαν εργαζόμενοι με πρόσβαση στον ελάχιστο μισθό και την άδεια μετ’ αποδοχών.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα, οι οδηγοί της εταιρείας θα λαμβάνουν τουλάχιστον τον εθνικό μισθό των 8,72 λιρών ανά ώρα περίπου δηλαδή 12,11 δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, το ποσό αυτό θα είναι το ελάχιστο όριο κερδών και όχι το ανώτατο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται έτσι, η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η Uber υιοθετεί και θέτει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι αλλαγές περιορίζονται μέχρι στιγμής αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά της Uber, αλλά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η διοίκηση είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής της δραστηριότητάς της σε άλλες χώρες. Η εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις και από την Καλιφόρνια αλλά και πιέσεις από τους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων της.

«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα για τους οδηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τζέιμι Χέιγουντ, γενικός διευθυντής της Uber για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα εγγραφούν επίσης αυτόματα σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εισφορές 3% των αποδοχών από την Uber. «Πραγματικά, έχω εκπλαγεί ευχάριστα από αυτές τις εξελίξεις. Κινούμαστε επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη το 2016», δήλωσε ο Γιασιν Ασλάμ, ένας από τους οδηγούς που έφερε την υπόθεση στο φως για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν αναμένει να αλλαγές στις προβλέψεις των κερδών της για το τρίμηνο ή για το έτος. Οι μετοχές της Uber μειώθηκαν λιγότερο από 1% την Τρίτη.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των online τυχερών παιχνιδιών

Lockdown: Προς άνοιγμα της οικονομίας – Πότε ανοίγουν εστίαση, λιανεμπόριο, κομμωτήρια