Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας, είναι πλέον πεπεισμένος ότι τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το τεράστιο πρόγραμμα δαπανών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Μετά την επίσκεψή μου στη Χάγη και τις συνομιλίες μου με τον Μάρκ Ρούτε, είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο LinkedIn σήμερα. «Και οι δύο πιστεύουμε στην αλληλεγγύη ως θεμέλιο της Ευρώπης μας».

Ο Γάλλος ηγέτης πρόσθεσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Γερμανία στο πλάισιο των προσπαθειών του για την προώθηση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, η οποία όπως είπε είναι απαραίτητη για να βοηθήσει όλα τα μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε ο Covid-19.

Ο Μακρόν θα μιλήσει επίσης με τους ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αυτό το Σαββατοκύριακο – όλοι υποστηρίζουν σθεναρά το σχέδιο για την παροχή βοήθειας σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουλίου (στην πρώτη Σύνοδο με φυσική παρουσία μετά τις προσηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη) για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει σε επιστροφές χρημάτων από τον προϋπολογισμό για τις χώρες που συνεισφέρουν μεγάλα ποσά όπως η Ολλανδία προκειμένου να βρει την απαιτούμενη υποστήριξη το σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα ταμείο 750 δισ. ευρώ που θα διοχετεύσει χρήματα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την πρόταση το ποσό έως 500 δισ. ευρώ θα παρασχεθεί ως επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Το πρόγραμμα, που θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη όλων των χωρών του μπλοκ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινή έκδοση χρέους, ένα σημαντικό βήμα προς μια στενότερη οικονομική ολοκλήρωση.

Εκπτώσεις και επιστροφές προϋπολογισμού

Η Ολλανδία, μαζί με τη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίες επίσης έχουν εκφράσεις αντιδράσεις στο σχέδιο, λαμβάνουν εκπτώσεις στις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό του 2014-2020 συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και αυτές οι εκπτώσεις δεν προβλέπεται μέχρι τώρα να μεταφερθούν αυτόματα στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να οριστικοποιηθεί φέτος.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει ήδη δηλώσει ότι η κορυφαία προτεραιότητά της θα είναι να διατηρήσει την έκπτωση και όχι να επιφέρει αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης.

Η Γαλλία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του να διατεθεί το μεγαλύτερο μέγος της χρηματοδότησης ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια, προκειμένου να προστατευθούν οι εθνικές οικονομίες από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Ο Μακρόν έχει επίσης επιμέινει ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τις παροχές δεν θα πρέπει να θυμίζουν σε τίποτα τους επαχθείς όρους που απαιτήθηκαν για τις διασώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.